Снимка: БТА

Българският спорт изпраща една сравнително успешна година. Макар и нашите спортисти да не блеснаха на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, техните бъдещи наследници в спорта се справиха доста по-добре на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и донесоха няколко медала. Националният ни отбор по футбол сякаш отлепи от дъното и ни зарадва с добри игри през есента, а септември определено бе българският месец с провеждането на 3 големи световни първенства у нас.

Кое обаче бе най-важното спортно събитие през погледа на българите за 2018 година? В анкетата на Dnes.bg участие взеха 927 души.

А най-много от тях – 21%, определиха триумфът на Тайбе Юсеин в борбата през цялата година като събитие №1 в спорта. Българката стана световна и европейска шампионка в своята категория до 62 кг и се превърна в новата звезда в родната женска борба след оттеглянето на Станка Златева. Тайбе заслужено бе обявена за Спортист на България за 2018, а освен това бе наградена и със "Спортен Икар".

Други 3 събития са с почти еднакви гласове и си оспорват второто място в класацията. Впечатляващото плуване на Петър Стойчев в Антарктида се нареди на второ място сред най-впечатляващите спортни събития за годината със 17% от вота. Българската легенда в плуването спечели в края на ноември първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра. Близо до остров Тринити, българинът финишира с аванс от една минута пред конкуренцията, която включваше 15 плувци от 9 държави.

С един процент по-малко е спечелването на световната титла по футбол от Франция по време на Мондиал 2018, който се проведе в Русия. В продължение на месец светът беше футбол, а хърватите изненадаха света с достигането си до финалния мач. Там обаче французите се оказаха по-добрият отбор и напълно заслужено станаха световни шампиони.

Поредните успехи на златните ни момичета от художествената гимнастика събраха също 16% от вашите гласове. През септември България бе домакин на Световното първенство по художествена гимнастика, а нашите момичета отново се представиха отлично. Активът на България от първенството в Арена Армеец бе 3 медала - 1 златен, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Златото и бронза донесе ансамбълът ни, а среброто бе за отборното класиране в индивидуалната надпревара. Отделно от това през цялата година нашите грации ни радваха с отличия от различни състезания по целия свят.

Ако преди година отличното представяне на Григор Димитров бе топ-спортното събитие за годината, тази година Гришо ни изненада по-скоро в негативен план. Свободното падане на Григор Димитров в тениса през 2018 година е събитие №1 за 7% от нашите читатели. Също за 7% от българите пък най-важното събитие в спорта е домакинството ни на световното първенство по волейбол, което приехме през септември, заедно с Италия. За съжаление, споходени от множество контузии, момчетата на Пламен Константинов не бяха на обичайното си ниво, но се надяваме 2019 година да им донесе много повече успехи под ръководството на завърналия се Силвано Пранди.

Провалът ни на зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг и успехите на младите ни спортисти на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес също събраха по 6% от вота.

Третата поредна Шампионска лига и поредното влизане в историята на Реал Мадрид, което впечатли света, остана на последно място от предложените събития с 4% подкрепа от нашите читатели.

А на нас ни остава да пожелаем на българските спортисти една изключително успешна 2019 година и много квоти за олимпийските игри в Токио 2020. Защото техните успехи са наши поводи за гордост!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase