Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Китайски учен обяви, че е първият в света, създал генномодифицирани бебета. Новината взриви научната общност и предизвика бурни дебати не само от генетична, но и от етична гледна точка.

Използваният метод е забранен в много страни, тъй като е твърде рисков, предаде Bulgaria ON AIR.

Клиничният опит включвал няколко двойки родители. Всеки от бащите е ХИВ-позитивен. Учените твърдят, че още в началния стадий на ембриона са премахнали един единствен ген. Резултатът - родените момичета-близначета Лулу и Нана са резистентни на вируса на СПИН.

Oще по темата

Въпреки че този метод не е приложим за широката общественост, той може да помогне на малък процент високорискови семейства да защитят своите деца от съдбата да се заразят с ХИВ.

Информацията за клиничния опит се появи в интернет и все още не е публикувана в никое научно списание.

Някои изследователи го определиха като "исторически пробив". Според много други обаче експериментът е "опасен и безотговорен прецедент". А и още е твърде рано да се прецени дали е успешен.

Според глобалната научна общност, до използваната от китайския екип технология, трябва да се прибягва само ако няма други начини за предотвратяване на болестта.

От университета, където работи Хе Джанкуи, изразяват "дълбокия си шок" от неговия експеримент.

Самият учен е разследван от китайските власти. Те настояват за открит и прозрачен подход към всяка клинична употреба на генетича промяна на човешки ембрион.

Едно от опасенията на учените е, че използваният метод може да доведе до създаването на т.нар. "дизайнерски бебета" - бъдещите родители да избират например цвета на очите или ръста на своите деца.

Именно поради тази причина през последните години мнозина призовават за спешни регулации на експериментите в генната терапия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

105

Димитров

преди 5 години

Има красив филм, научна фантастика по темата, казва се "Гатака".Това е бъдещето, представете си децата да се раждат без НИТО едно ген заболяване, без нуждата от това да носят очила, без предразположеност към алергий, кожни заболявания, артрит, психологическо наследствени разтройства, без предразположеност към рак.Кой нормален човек не би искал това за детето си а би рискувал при генетичното тото, детето му да се разболее от левкимия на 8г например

104

Анонимен

преди 5 години

А, то в Китай...и човешки ембриони правят на супа....каква етика, какви 5 лева

103

Анонимен

преди 5 години

Махай ген и гледай какво става.., резултата ще е налице след години и тогава никой няма да може да се върне назад. До като хората си мислят че са по велики от еволюцията, винаги ще има проблеми

fallback