Снимка: Flickr

Очаква се в близкото бъдеще генното инженерство да повлияе изключително много на човешкия живот. Но играта с нашето ДНК може да е опасна, за това рядко се правят експерименти върху хора.

На много места те са забранени, но не и в Китай, където доктор  Хъ Дзиенкуей направи пробив в науката, който може да доведе до преосмисляне на медицината и етиката.

Благодарение на Дзиенкуей на бял свят се появиха първите генетично редактирани бебета, чиито организъм е резистентен към ХИВ, а това предимство ще бъде предавано на бъдещите поколения.

Седем семейства се опитват да имат деца по изкуствен път, но само едно успява, а от този експеримент се раждат две момиченца, близначки.

Много учени се обявяват против подобни изследвания, а специално експериментът на Дзиенкуей наричат  "чудовищен".

Истината обаче е, че има хора, които дори и без генно инженерство се раждат с резистентност към ХИВ, но е под въпрос дали наистина китаецът е успял да постигне нещо?

Той работи заедно с екип от американци, които са ентусиазирани от идеята, но в САЩ такива практики са забранени. Интересно е обаче, че статия за разработката му не е публикувана в научно списание, за което методът да бъде проверен от специалисти.

Хе разказа върху какво работи в Хонконг на организаторите на конференция по генно редактиране, която ще започне утре, а преди това в ексклузивно интервю пред Асошиейтед прес.

"Чувствам огромна отговорност не да съм пръв, а да задам пример. Обществото ще реши какво да прави от тук нататък", казва докторът пред журналистите.

Китайският учен изтъква, че първо е тествал метода с мишки, маймуни и човешки ембриони в лаборатория и е кандидатствал за патенти. Той е избрал да редактира гена CCR5 за ХИВ, защото СПИН е голям проблем в Китай.

Липсата обаче на тази част от ДНК-то може да доведе до други усложнения, като например поява на различни заболявания като западнонилска треска, или човекът да умре от грип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase