Снимка: Dnes.bg
fallback

Високите доходи да се облагат с по-голям данък, предлагат учените от Института за икономически изследвания към БАН в годишния си доклад.

Според тях така по-справедливо ще се облагат различните слоеве на обществото. За да се осигури устойчивото развитие на икономиката са необходими цялостни реформи в данъчната ни политика, тъй като тя не работи ефективно, пише още в доклада на БАН, цитиран от Investor.bg.

Oще по темата

Според проф. д-р Гарабед Минасян, който представи част от доклада, плоският данък вече не върши работата, за която е бил въведен и си заслужава да се мисли дали не трябва да се въведе прогресивен данък.

По думите му дебат трябва да има и за диференцирана ставка на ДДС, каквато вече е въведена в Румъния, и това може да даде своя положителен ефект.

Друга ключова промяна, нужна на данъчната система у нас, е да се възстанови необлагаемият минимум за доходите на хората. По този начин данъците ще се обвържат по-справедливо с доходите на физическите лица, уточняват учените в доклада.

Плоският данък върху доходите в размер на 10% действа у нас от 2009 г. насам, като очакванията, че ставката ще доведе до по-високи постъпления в бюджета и до "осветляване" на икономиката, не се оправдаха, пише в доклада на професорите от БАН.

Те настояват, че равнищата на бедност и неравенство на доходите в България са най-високите в ЕС. Учените смятат, че данъчната ни система изобщо не съдейства за намаляване на това неравенство, а дори задълбочава проблема.

Според прогнозите на икономистите, темпът на нарастване на БВП на България ще остане 3–3,5%.

"България трябва да има едно по-добро догонващо икономическо развитие, за да се доближим до европейските стандарти", котегоричен бе ръководителят на Института за икономически изследвания на БАН проф. д-р Александър Тасев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

527

Стоян

преди 5 години

Абе тя пак ще стане една - чорбаджията ни си е чорбаджия - с БМВ-та , къщи , апартаменти, любовници , пари - богат си е - нема спор , ама иначе се води - беден като църковна мишка - доколкото знам осигуровките му са на минимума и се подписва под някаква заплата там - като последен бедняк - и какво ще му вземат - нищо...

526

md

преди 5 години

Проблемът на прогресивния данък е, че в БГ доходите на "богатите" не са от най-легалните, така че не се и таксуват и ще им е през *** какъв е размерът на данъка.

525

Тц Тц

преди 5 години

Всички искате да ви е европейско,ама ако може да не плащате.Оня взимал над 6000 лв месечно и като му удържали данъците му оставали 5000,ама ти как успяваш да преживяваш с тия пари?Какво да говорим за тия къде бачкат за 1000лв и като им удържат всичко им остава 700?Щели да имигрират на запад,ама вървете,те там данъците почват от 20% нагоре,за вас ще са към 30-40%.Най-много данъци се събират от бедните,вие богатите или не плащате или си гласувате ей такива *** закони като плоския данък.

fallback