Снимка: архив, Ройтерс

Повишаване на лихвите по банковите депозити до края на 2018 г. прогнозира доц. д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН.

Той изтъкна пред журналисти, че по данни за април е имало само една банка, която е понижили лихвите по депозитите.

"Просто технически няма поле за маневра повече накъде да се понижават лихвите, затова някои банки със сигурност ще преминат към увеличаването им", коментира ученият, който участва в представянето на Годишния доклад на института за икономическото развитие и политики в България.

Според паричната статистика на БНБ в края на 2017 г. квази парите намаляват, като на годишна база отрицателният прираст в края на този период достига около 600 млн. лева. В началото на 2018 г. този отрицателен прираст леко се съкрати, но прирастът е отрицателен, отбеляза Сарийски.

По тази причина темпът на нарастване на парите, с които банките реално могат да кредитират, намалява. Това е причина ученият да допусне, че някои от банките ще започнат да увеличават лихвите по продукти, които са по-дългосрочни - две или тригодишни депозити, предаде БТА.

По думите му при лихвите по кредитите нещата са по-различни, защото банките имат проблем с пласмента на свободния им ресурс. Затова до края на 2018 г. не се очаква да има съществено увеличаване на лихвите по кредитите.

През април само две банки понижиха лихвите по кредитите, допълни ученият и отбеляза, че до края на 2018 г. се очаква банките да продължат да се стремят към по-голям пазарен дял, стимулирайки кредитирането. Затова ученият каза, че не очаква да има повишение на лихвите по кредити.

През 2019 г. обаче се очаква повечето банки да увеличат лихвите както по депозитите, така и по кредити, посочи ученият. Той обаче не се ангажира с конкретни проценти, като изтъкна, че в началото това ще става с по-малки стъпки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase