Снимка: БГНЕС

Да ме сравняват с Федерер беше едно от най-лошите неща в кариерата ми, разкри Григов Димитров в интервю за The Athletic.

Пред десетилетие заради своята копринено гладка техника и бекхенд с една ръка, Гришо получи прякора "Бейби Федерер". Прозмвище, което бе трудно да се оправдае, във време, когато Роджър Федерер вече беше спечелил седем от осемте си титли на Уимбълдън.

"Честно казано, в началото намирах този прякор за смешен. После обаче започнах… не да го мразя, но да не го харесвам, защото няма никакъв смисъл в него", признава Григор. "Ние сме толкова различни. Бих желал по-младите да не бъдат сравнявани с никого. Никога не ми е харесвало и не ми е донесло нещо добро. Разбира се, очарован съм, но аз искам да съм себе си“"

Григор Димитров говори за най-тежката загуба в своята кариера. Българинът си припомни своя двубой срещу Рафаел Надал от полуфиналите на Аустрелиън Оупън 2017-та, когато двамата изнесоха един изключителн 5-сетов спектакъл, в който първата ни ракета имаше два скрити мачбола при 4:3 и 15:40 в решителната част, но точно тогава Матадора показа защо всички се възхищават толкова много на неговата психологическа устойчивост и той обърна развитието на сблъсъка след два изумителни завършващи удара, триумфирайки в 4-часова и 56-минутна гладиаторска битка. Изглежда въпросното поражение е наранило много сериозна психиката на най-добрия български тенисист, който признава как дълго време след това е мислил за този двубой.

"Отне ми 7 или 8 месеца, докато преодолея загубата от Рафа на полуфиналите на Аустрелиън оупън през 2017-та. Често чувствам как сякаш някакви невидими сили преобърнаха хода на двубоя. Водех с 4:2 гейма в петия и играех невероятен тенис. Не виждах начин как бих могъл да загубя в този ден, но точно това се случи в крайна сметка. A как накрая е съумял да преодолее този тежък момент? "Със силата на психиката. Опитваш се да надграждаш от собствените си преживявания и да си задаваш въпроси. Винаги съм вярвал в това, че трябва да говориш с някого - независимо дали става въпрос за професионалисти, приятели или семейство. Мисля, че това е жизненоважно нещо за нас и инициативата трябва да идва от самия теб. Говоренето не значи абсолютно нищо, ако не направиш първата стъпка. Когато спечелих финалите на ATP в края на годината, вече бях съвсем различен тенисист и човек" - разказва Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase