Снимка: БГНЕС

Федералният съд на Австралия отложи разглеждането на жалбата на Новак Джокович. Съдия Джеймс Олсоп съобщи, че решението ще бъде произнесено в неделя вечерта или понеделник сутринта. Съдиите „ще прекарат следобеда и вероятно част от вечерта в разглеждане на аргументите, които са били представени на съда“.

В хода на делото адвокатите на сръбския спортист Новак Джокович оспориха решенията на властите, които са анулирали визата му с мотива, че "няма рационални причини за това".

Тенисистът заведе нова жалба във Федералния съд на Австралия в неделя, след като оспори решението на министъра на имиграцията Алекс Хоук да отмени визата на спортиста.

Тъй като делото се гледа от състав от трима съдии, решението по жалбата не може да бъде оспорено от нито една страна, и ще бъде окончателно в спора между австралийските власти и тенисиста.

Ако решението на съда бъде в полза на Джокович, властите ще загубят възможността да го депортират от страната.

Тенисистът напусна хотела за мигранти, в който беше настанен, за да присъства на делото. Той е придружен от двама полицаи и наблюдава делото в офиса на адвоката си.

Още по темата
В Австралия обаче смятат, че сагата може да продължи дори Ноле да спечели обжалването на анулираната си виза.

В момента се изчаква решение на Федералния съд на Австралия дали сърбинът ще бъде депортиран. Преди дни министърът по миграционните въпроси Алекс Хоук се възползва от правото си и еднолично прекрати разрешението на Джокович да пребивава в страната. Тогава той посочи като причина член 133 от местния закон. Той гласи, че тенисистът е заплаха за живота и здравето на местните граждани.

Именно това твърдение обжалват адвокатите на Новак.

Хоук обаче може да отмени визата на сърбина и да го депортира, ако пристигащият е вписал грешни данни при стъпването си на австралийска земя.

А Джокович вече призна, че е направил това. Стана ясно, че той е пътувал до Испания 14 дни преди да пристигне в Австралия, без да го отбележи в декларацията си.

От съдебните неволи на Джокович стана ясно, че той не е ваксиниран, а медицинското му изключение е признато на базата на положителен PCR тест, направен в Белград на 16 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase