Снимка: Bulgaria ON AIR

Новак Джокович беше задържан от австралийските власти преди утрешното изслушване в съда, след което ще стане ясно дали ще може да остане в страната.

Световният номер едно е върнат в хотел за мигранти край Мелбърн. Там той ще прекара часовете до произнасянето на решението дали ще бъде депортиран или ще се състезава на Откритото първенство в Австралия.

"Смятам, че неговото присъствие в Австралия може да насърчи други хора да пренебрегват или да действат в противоречие със съветите и политиките за обществено здраве в Австралия", посочи австралийският министър на имиграцията Алекс Хоук.

Още по темата


Двете страни бяха изслушани пред Федералния съд. След това Джокович беше ескортиран с полиция от офиса на адвокатите му до хотела за мигранти край Мелбърн. Федералният съд на Австралия одобри искането на адвокатите на Новак Джокович трима съдии да решат съдбата на тенисиста. А това означава, че решението ще е окончателно.

Световният номер едно беше видян в бял ван, който пристига в хотела, който се използва и като арест за бежанци, след като напусна офиса на адвокатите си. А пред хотела се бяха събрали привърженици на Джокович, за да го подкрепят и да призоват за освобождаването му.

Неговият съперник Рафаел Надал пък заяви, че никой състезател не е по-важен от Australian Open.

"Смятам, че ситуацията стигна твърде далеч. Дори малко започна да ми писва, защото вярвам, че е по-важно да говорим за нашия спорт, да говорим за тениса. Колкото до Новак - аз наистина го уважавам, макар и да не съм съгласен с доста от нещата, които той направи през последните няколко седмици", уточни той.

Джокович ще прекара съботната вечер в хотела за мигранти, където беше и предния път, преди да се изправи пред федерален съд в неделя сутринта. А от решението ще стане ясно дали тенисистът ще остане в страната и ще участва в Откритото първенство на Австралия, където ще се бори за 10-а титла. Или ще бъде депортиран, което означава да получи забрана да влиза в страната.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

211

Анонимен

преди 1 седмица

Надал може да победи Джокович само с помощта на НАТО. :)

210

Завист и интереси

преди 1 седмица

Нито един комерсиален турнир не е по-важен от принципите на спорта. Държави, като Австралия не трябва повече да организират спортни събития, докато ги използват за политически цели.

209

Сата НАТО

преди 1 седмица

Нали се сещате с какво се римува Надал?