Снимка: БГНЕС

Шест години затвор при първоначален общ режим за шофьора Адриян Антонов, прегазил Ани и Явор в София.

Софийският градски съд (СГС) осъди на девет години лишаване от свобода Антонов. След като на разпоредителното заседание на 19 юни подсъдимият направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратеното следствие, а съдът се съгласи, присъдата му ще бъде намалена с една трета. Така признатият за виновен ще лежи шест години в затвора, а наказанието ще бъде изтърпяно при „общ режим“.

Малко преди заседанието на съда започна протест с искане за справедлива присъда. Родителите на Ани и Явор заявиха пред медиите, че не са съгласни с решението на съда и ще обжалват пред Апелативния съд.

„Как ще спрем тези безумия по пътищата? Две убити деца, шест години затвор. Това е срамота, това е подигравка. За това във Франция дават 30 години, в някои страни се лежи до живот“, каза бащата на Явор.

От името на семействата на Ани и Явор заявявам, че ще обжалваме присъдата, тъй като тяхната смърт напълни улиците с хора, залата също беше пълна с хора, които искаха да окажат подкрепа и съболезнования за това, което се случи. Считам че трябва да се даде ясен сигнал, че така не може, заяви адвокатът Илия Тодоров. По думите му след катастрофата са въведени законови промени, които са довели до увеличаване на предвидените наказания. Адвокатът обясни, че съгласно измененията, се вдига долната граница на предвиденото наказание от пет години, вместо три, както беше досега. А горната граница е 15 години лишаване от свобода.

БНТ информира, че Антонов няма да има право 9 години да управлява моторно превозно средство.

Ани и Явор бяха блъснати на пешеходна пътека на столичния булевард „Сливница“ преди година.

Обвиняем за смъртта на Ани и Явор е 18-годишният Адриян Антонов. Експертизи показаха, че в момента на сблъсъка, той се е движил с около 100 км/ч при ограничение от 50 км/ч. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase