Снимка БГНЕС, архив

"Не съм съвсем негативно настроена, че политическите лица в КС няма да се еманципират, защото, когато се решава дело, там не се решава с вдигане на ръка и цветен маркер. Там, за да си изразиш становището, трябва да изложиш много сериозни аргументи или особено мнение".

Така съдия Нели Куцкова коментира пред БНР избора на депутатите Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да станат членове на Конституционния съд.

"Можем да очакваме тези партийни лица да бъдат послушни, както им нареди шефът на партията, но можем да очакваме и те да се еманципират. Има и такива случаи, защото когато си на такова високо място, работата ти е гарантирана, дали за 7 или за 9 години,  и можеш да изложиш аргументи, ти можеш да си отстояваш позицията. В никакъв случай не считам, че госпожа Атанасова ще пише това, което й каже г-н Борисов, да не говорим какво ще й каже. Не го изключвам и мисля, че след като тя отнесе толкова критики за своята правна квалификация, може да опровергае всички тези съмнения, свързани с нейната зависимост от партията", коментира Нели Куцкова в "Хоризонт за вас" на БНР.

Още по темата

"За мен нямаше реален избор, какъвто аз си представям. Аз няма да коментирам професионалните качества на г-жа Атанасова, бях шокирана от нейната кандидатура. Борислав Белазелков е име в нашата сфера, Рангелова не я познавам. Защо Белазелков и Атанасова бяха подкрепени с подписите на всички шефове на партии? Не можеше ли всеки да си издигне кандидатурата, а после всеки да си гласува както иска? Това е политика, в която не се чувствам компетентна. По този начин направени предложенията вече ми създадоха съмнения" сподели мнението си за номинациите Куцкова.

Тя призна, че е дълбоко обезпокоена от начина на мислене на народни представители, "защото, ако сме в правова държава, може да бъде осъден всеки".

"Имаше голяма серия дела, когато граждани и търговски дружества съдеха държавата. Исковите молби бяха срещу МФ, НС, за това, че бездействайки, НС не е променил закон, който е противоконституционен. Има базова юридическа неграмотност и неразбиране що е то правова държава. Шокирана съм от тази неграмотност. Имаше депутат, който сричаше въпроси и не правеше разлика между тълкувателно дело и търговско дело. Ами образовайте се малко", каза бившият съдия Нели Куцкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase