Снимка: БГНЕС

Доскорошният председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и съдия Борис Белазелков са новите членове на КС от квотата на парламента. Те ще заемат поста през следващите девет години.

Още по темата
Атанасова беше избрана със 159 гласа „за“ от депутатите, а Белазелков със 154.
 
Атанасова и Белазелков сменят Атанас Атанасов и Гроздан Илиев в КС, чийто мандат беше изтекъл преди две години.

Кандидатите за нови конституционни съдии бяха трима. Освен Атанасова, издигната от ГЕРБ и Белазелков, номиниран от ПП-ДБ, за пост в КС се бореше и Цвета Рангелова от „Възраждане“. Очаквано тя не събра нужната подкрепа, за да стане конституционен съдия.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че левицата ще подготви жалба до КС, за да обжалва решението за 9-годишния срок на конституционните съдии, защото това решение на НС противоречи на решение на КС от преди два дни. Тя отсече, че днес КС пада в жертва.

"Той е превзет отвътре с новите конституционни съдии, защото без никакво съмнение тези хора ще изпълняват политически поръчки. В КС се взимат ключови решения за държавността и нямам никакво съмнение как Десислава Атанасова ще вземе едно решение, ако й се обади Бойко Борисов", отсече тя.

"През цялото време говорите за нов модел, че тежката политическа криза изисква нови решения и диалог, но не, господа Иванов, Борисов и Пеевски няма нов модел, това е същият модел създаден от Борисов, който вие обогатихте, вие не променихте режима, а го задълбочихте и записахте корупцията в закона и край с нейното преследване", обвините тя управляващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase