Снимка: БГНЕС

СГС остави в ареста 29-годишния Стефан Шикеров, обвинен в палеж на бус на МВР на протеста срещу БФС на 16-ти ноември. Съдът приема, че е налице обосновано предположение обвиняемият да е съпричастен към обвинителната теза.

В залата присъстваше и бременната в 9-ия месец съпруга на обвиняемия.

“Видях, че нещата ескалират сериозно. Видях, че нямам място там и реших да се прибирам. Тръгнах от Свети Седмочисленици, граф Игнатиев, в посока към “бул. Васил Левски”. Там жандармерията беше в една линия и ми казаха да изчакам. Поискаха документите ми и започнаха да ме налагат и заплашват. Не съм хвърлял и прашинка към този микробус. Аз съм жертвата”, каза обвиняемият Стефан Шикеров. Той поиска по-лека мярка, да бъде до жена си при раждането на тяхното дете и след това.

Следващото заседание е насрочено за 28.11. от 10:00 часа.

“Няма категорични доказателства клиентът ми да е участвал в палежа на полицейския бус. Според мен съдът и прокуратурата искат да се застраховат, да станат ясни резултатите от експертизите и тогава да се вземе крайното решение”, заяви Димитър Пенев, адвокат на обвиняемия.

Пенев коментира, че от петима свидетели от полицейските служители само един твърди, че го е бил видял и го е проследил. “За мен е трудно при тази блъсканица да определиш кой е хвърлял запалващи вещества. Друг е въпросът защо са изчакали да потрошат буса и след това да установяват виновните. Би трябвало превантивно да се вземат мерки”, каза още адвокат Пенев. Той подчерта, че Шикеров изобщо не е участвал в протестите, на прибиране от работа е купувал подарък за жена си, защото е имала рожден ден. “Виновните са носили маски, моят клиент не. Жена му го е чакала вкъщи, преместили се в София, защото всеки момент ще ражда”, каза още адвокат Пенев. Той обясни и, че Стефан Шикеров е бит сериозно в ареста и ще си търси правата. “Ще се направи експертиза и изследвания. Днес се виждам с него гърба му е син и е с повреден слух”, допълни Пенев, цитиран от БГНЕС.

Прокуратурата обвини 29-годишния мъж за палеж на микробус на протеста срещу БФС. След запознаване със събраните в началото на разследването доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че около 19:05 ч. на 16-ти ноември на кръстовището на бул. „Васил Левски" и ул. „Гурко" мъжът e запалил паркиран бус, собственост на МВР със значителна стойност – над 11 000 лв. Пожарът е представлявал опасност за живота на лица, участващи в митинг срещу ръководството на Български футболен съюз и служители на МВР, намиращи се в непосредствена близост до запаления бус.

За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase