Протест се проведе тази вечер пред Съдебната палата в София след решението на Софийския апелативен съд да освободи срещу 5 000 лв. парична гаранция осъденият на първа инстанция като помагач за убийството на Евгения - Пламен Владимиров.

Близки и приятели на убитата млада жена настояват за справедливост. Те носят плакати с надпис "Един човешки живот не струва 5 000 лв.", разлепени са и снимки на съдебния състав, изкарал от ареста Пламен Владимиров.

"5 000 лв. ли струва един човешки и живот? И се чудя кой го пази, защото някой го пази", каза майката на Евгения - Капка Чорбанова.

Още по темата
На първа инстанция Пламен, който е и бивш служител на ДАНС, получи присъда "доживотен затвор" за това, че е давал съвети как да бъде убита снаха му и е помогнал за поставянето на жертвата в куфар и укриването ѝ. Апелативният съд обаче отмени определението, с което Софийският градски съд е разпоредил задържане под стража. Мотивите на магистратите са, че лицето е имало изрядно процесуално поведение и е спазвало всички изисквания към него. Взето е предвид и тежкото здравословно състояние на подсъдимия, както и фактът, че той има постоянен адрес и чисто съдебно минало.

"Мярката за неотклонение има строго определени цели. Това, че съдия от СГС е предвидил най-тежкото наказание, не означава, че това решение е правилно. Апелативният съд е презумпцията за невиновност, той не трябва да бъде третиран като предварително като осъдено лице", коментира адвокат Димитър Марковски.

Решението на апелативния съд възмути семейството на убитата Евгения.

"Откъде накъде държавата и съдът си позволяват убиец да се разхода срещу 5 000 лв. Това означава, че гражданите може да убиваме, да платим 5 000 лв., колкото е горната граница на един бърз кредит, и вечерта да седнем в кръчмата да пием", каза приятел на Евгения.

Евгения изчезна през октомври 2021 година. Тялото ѝ беше намерено в куфар, захвърлен край водоем в Перник. Според обвинителния акт Евгения е била душена с ръце, а след това главата ѝ е била увита с няколко слоя стреч фолио.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase