Снимка БГНЕС

"Ако Пленумът на ВСС реши, че Прокурорската колегия е превишила компетентността си да избере изпълняващ длъжността на главен прокурор, тогава трябва да се обезсили това решение за избор на Борислав Сарафов. В такъв случай Пленумът трябва да избере друго лице за изпълняващ длъжността главен прокурор, който е извън кръга от заместниците на бившия главен прокурор Иван Гешев. За мен е повече от безспорно, че фигурата на Борислав Сарафов не може да предизвика обществено доверие."

Това заяви адвокат Андрей Янкулов от Антикорупционен фонд пред Нова нюз.

"Човек с неговия профил – дълги години заместник на (предишния главен прокурор) Сотир Цацаров, впоследствие – заместник и на Иван Гешев, не може да буди обществено и професионално доверие", каза Янкулов.

По думите му, колкото бързо досегашният главен прокурор Иван Гешев беше освободен, толкова бързо бе назначен и неговият временен приемник Борислав Сарафов. "Това показва координиране на действията. Целта явно е била не просто освобождаването на Гешев, но и назначаването за някакъв период от време на Борислав Сарафов като изпълняващ длъжността. Ако политическата власт не се консолидира, той може да остане дълго на поста", смята адвокат Андрей Янкулов.

Още по темата
"Абсурд е, че само прокурори си избраха кой да изпълнява длъжността главен прокурор", каза Янкулов.

Според юриста това, че Сарафов се е обърнал на 180 градуса, не значи, че може да бъде отделен от доскорошния главен прокурор Иван Гешев, на когото беше заместник и го подкрепяше във всички предишни действия. Припомняме, временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов поиска да бъдат освободени всички заместници на Гешев.

Според него временно изпълняващия функциите на главния прокурор трябва да бъде друг професионалист от системата, който няма тази обвързаност с Гешев. Новата процедура за избор на нов главен прокурор да се задвижи от новия състав на Висшия съдебен съвет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase