Снимка БГНЕС

И.д. главният прокурор ще направи "ревизия на има ли срочност, качество и ритмичност в разследването, визирайки делата, свързани с Борисов - "Барселонагейт" и за снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето, съобщива "Сега". Борислав Сарафов, който зае мястото на Гешев, ще направи ревизия и на искането за депутатски имунитети. М омента Гешев е поискал имунитети на четирима депутати, сред които Бойко Борисов и Кирил Петков.

"В обществото, а и в мен, остава впечатление, че не е работено с години. И когато г-н Гешев лично се почувства засегнат от политическата класа, защото трябваше да се приеме механизъм за разследване на главния прокурор, който отдавна трябваше да е приет, той активизира тези дела", каза Сарафов, който доскоро също смяташе, че механизмът нарушава Конституцията и независимостта на прокуратурата.

"Не звучи сериозно да се превеждат година и половина тези документи (по "Барселонагейт")", посочи той. Даде пример и с делото за декларираното от Петков гражданство, което първо е "охотно прекратено, а след това рязко възобновено".

Сарафов обяви още, че още днес ще предложи подмяната на всички зам. главни прокурори, "защото те показаха привързаност към Гешев и практиките му". Седяха до него (по време на пресконференциите), подкрепяйки го безрезервно, вършейки и други неща", каза той, без да навлиза в детайли. Но беше категоричен, че зам. главните прокурорки нямат моралното право да останат.

Още по темата

"Очаквах, че ще има известно време, преди да бъде избран и.д. главният прокурор, защото трябва да се изработи профил на кандидата, който да съответства на принципите и изискванията заложени в Закона за съдебната власт и да видим заявката, с която избраният кандидат встъпва", коментира правосъдният министър Атанас Славов, с когото Сарафов заяви, че ще е първата му среща.

"Доколкото разбирам Сарафов се обявява за спиране на злоупотребите от страна на прокуратурата, важно е този избор да не е краят, а началото на започналата процедура по промяна на Конституцията, защото няма да се откажем от нея", каза още Славов. "Прокурорската колегия пое инициативата и отговорността за един много бърз избор, който беше лишен от аргументация и достатъчна публичност, което поставя въпроси", каза още министърът, цитиран от БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase