Снимка Bulgaria ON AIR

"Искаме оставката на г-н Сарафов и се надявам до края на това предаване да е дадена", коментира депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев в "Денят ON AIR".

"Не политиците в НС назначават някого за главен прокурор. В този случай, когато е отстранен главният прокурор, това би трябвало да се случи от Пленума на ВСС, но го прави под някаква форма Прокурорската колегия, което дори не искам да коментирам дали е противоконституционно. Огромният проблем е начинът, по който това се случва, съмненията за политически натиск и влияние в решенията на Прокурорската колегия. Всички сме наясно, че тези, които отстраниха г-н Гешев, бяха същите, които го назначиха и как рязко си смениха мнението", каза той.

Според него вече се минава една граница на обществена търпимост. "Това е предупреждение и към тези, които упражняват политическа или друга власт в рамките на Прокурорската колегия и ВСС. Не може по този начин, нека някой да не си мисли, че сме наивници. Нека Сарафов бързо да си подаде оставката. Изборът на нов главен прокурор трябва да стане след промените в Конституцията", каза Мирчев.

Депутатът подчерта, че въпреки всичко, има промяна в последните две години. "Няма я Спецпрокуратурата, няма ги Спецсъдилищата, няма го бюрото на Гешев, което помните, че той го беше превърнал в собствена бухалка, има го механизмът за разследване на главния прокурор, тези неща 12 години преди това не бяха направени под никаква форма", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Същите, които назначиха Гешев и Цацаров, назначиха Сарафов, това са групи с политически, бизнес и икономически интереси, които са свикнали съдебната власт и прокуратурата да ги обслужват. Лошото е, че ВСС и от части Прокурорската колегия в момента са техни слуги", допълни Мирчев.

Той сподели, че очаква скоро да се завърне Петьо Еврото. "Страната продължава да бъде разграден двор, ако Сарафов не си подаде оставката, имаме правосъден министър. Атанас Славов ще вземе всички законови мерки, за да можем да стигнем до оставката на Сарафов. Да назначиш някого за прокурор с цялото това досие, означава само едно - безкрайна арогантност и наглост", уточни депутатът от ПП-ДБ.

Мирчев категорично отказа да коментира и влиза в тона на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов относно неговото изказване по-рано във Facebook, че от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" били "големи лавандули".

"Нито избора на главен прокурор се случва в парламента, нито някой е употребил ПП-ДБ, имаме ясна и структурирана цел. В момента, в който видим, че не се случва това, което политическите сили са поели като ангажимент към страната и към обществото за промени в Конституцията, ще се оттеглим от тези процеси и ще го заявим ясно пред хората", каза Мирчев.

"Който и от депутатите на ПП-ДБ да питате, всички сме готови да си подадем имунитети и Кирил Петков го доказа. Знаем много добре с кого си имаме работа - ясни са ни Борисов и Пеевски, знаем какво са правили в миналото, но сядаме и приемаме, че за всички на масата националните интереси са на първо място", обясни той.

"Разбираме се за конституционни реформи на прокуратурата. Трябват ни 180 гласа за нея. Това не е съвместно управление, а промяна на Конституцията. За нейната промяна се изисква съгласието на всички обществени групи", каза Мирчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase