Снимка: БГНЕС

Йоан Матев, осъден за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г., вече е приведен в Централния софийски затвор, съобщава Нова телевизия.

Той е бил задържан от служители на Министерството на правосъдието още на 10 юни.

Припомняме, след 8 години процес вчера Върховният касационен съд окончателно осъди Матев на 6,5 г. затвор.

Матев беше задържан под стража преди около три години, а от 2020 г. досега е под домашен арест. Това означава, че му остава да излежи само част от присъдата - по-малко от две години. Причината е, че два дни под домашен арест се равняват на един задържане под стража, а периодът в ареста е равносилен на престой в затвора.

По време на убийството Йоан е бил непълнолетен и е съден като такъв.

Още по темата
Убийството на Георги Игнатов беше извършено посред бял ден в Борисовата градина през лятото на 2015 г. Младежът е имал среща с приятели малко по-късно, а след като е бил намушкан, е успял да се обади по телефона на приятелката си. Тя подала сигнала към тел. 112.

Йоан Матев беше задържан година и половина след самото престъпление със сериозно променен външен вид.

На пледоариите в Софийския градски съд през март 2021 г. прокуратурата поиска 12 години затвор за Матев. Тогава той отрече да е извършвал убийството, за което е обвинен. Тогава на първа инстанция Йоан Матев беше оправдан от петчленния състав на съда с три на два гласа и мярката му за неотклонение беше променена на подписка.

През октомври миналата година обаче настъпи обрат по делото. На втора инстанция Йоан Матев беше осъден на шест години и половина затвор при първоначален строг режим. Съдът отсъди и че той трябва да заплати на родителите на Георги Игнатов общо 300 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase