Снимка БГНЕС

Окончателна присъда за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г. Съдът реши, че подсъдимият Йоан Матев ще лежи в затвора 6 години и половина. Решението на Върховния касационен съд идва след 8 години процес.

Преди около три години Матев беше задържан под стража, а от 2020 г. досега е под домашен арест. Така му остава да излежи само част от присъдата, а именно по-малко от две години.

Причината е, че два дни под домашен арест се равняват на един задържане под стража, а периодът в ареста е равносилен на престой в затвора, предаде bTV.

15-годишният Георги Игнатов бе намушкан с нож в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Повече от година и половина нямаше задържан. Йоан беше арестуван през март 2017 г. и остана зад решетките до 2020 г. Самият Матев е едва на 17 г. по времето, когато е извършено убийството.

Матев беше задържан след около две години разследване на нападението с нож в Борисовата градина. По време на убийството на Георги, Йоан е бил непълнолетен и е съден като такъв.

Още по темата
Георги беше открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. На записи от камери се виждаше, че младеж бързо напуска мястото на инцидента.

Матев беше оправдан от Софийския градски съд, като делото продължи на втора инстанция след протест на прокуратурата.

На последното заседание съдът допусна нова експертиза, която да установи с по-прецизна точност ДНК сходство между убития в Борисовата градина през 2015 г. Георги Игнатов и майка му. За да бъде направена тя, се използва парчето от косъм на ножа, с който се твърди, че е убит младежът.

Софийски апелативен съд постанови 6,5 години затвор, я днес касационният потвърди присъдата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase