Снимка БГНЕС
fallback

Апелативният съд във Варна отказа да екстрадира украинец, търсен за 5 тежки криминални престъпления, включително участие във въоръжена престъпна група. Решението на магистратите по казуса с Игор Е. е окончателно.

Според съда при военното положение в Украйна правата на 30-годишния мъж не са гарантирани.

Апелативните магистрати потвърдиха решението на първата инстанция, която вече отказа екстрадицията на Игор Е. Пресслужбата на съда припомня, че съд в Одеса е постановил задържането на Игор Е. под стража, а главната прокуратура на Украйна е помолила българския съд за екстрадицията му. Чужденецът бе задържан във Варна в края на февруари.

Делото стигна до апелативния съд, защото прокуратурата оспори решението на Окръжния съд да откаже предаването. Българската държава е предоставила на Игор Е. временна закрила, която не представлява убежище, тоест статутът няма основание за отказ за предаването му на Украйна. Горната инстанция допълни мотивите на окръжния съд, че са налице абсолютните законови предпоставки екстрадицията да бъде отказана.

С въведеното в Украйна военно положение временно са ограничени определени права и свободи на гражданите. На 2 март 2022 г. Киев декларира пред Съвета на Европа, че временно спира изпълнението на някои свои задължения по Европейската конвенция за правата на човека, сред които и правото на справедлив съдебен процес.

Към това се добавя и изразената от Украйна миналия април невъзможност да гарантира пълното изпълнение на над 15 международни договора до пълното прекратяване на чуждата агресия и на нарушаването на суверенитета. Сред тези договори е Европейската конвенция за екстрадиция, допълва Апелативният съд във Варна. Затова предаването на лицето за водене на наказателно производство срещу него към момента би довело до накърняване на негови права, гарантирани от международни договори, по които България е страна.

След като отказа екстрадицията, апелативният съд отмени и ареста на Игор Е.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 1 година

За какво ни е престъпник?Този рано или късно и тук ще почне.

35

Чичи

преди 1 година

До 38#Точно. Формално, нашите магистрати са прави. Така стоят нещата.Макар всеки да е невинен до доказване на противното, този отива 100% в Бахмут.Не просто няма да има справедлив съдебен процес, а няма да има НИКАКЪВ процес..А тоя там трябва май да го съдят и за дезертьорство(освен ако се е чупил преди да влезе в сила забраната за напускане на лица над 18г).

34

Shshshshsh

преди 1 година

Потрес, укрите си търсят престъпника ние не им го даваме.... Държим го на свобода. Има нещо много сбъркано в тая дупка България.

fallback