Снимка: БГНЕС

Димитър Любенов, който уби французин и рани тежко съпругата му в катастрофа на столичното околовръстно, е ускорил до 195 км/ч, едва след като е спрял да бъде съпровождан от полицаи. Преди това е спазвал ограничението от 80 км/ч. Любенов е карал дрогиран с кокаин и на 1,73 промила алкохол по време на катастрофата, която стана в края на септември. Това стана ясно в Софийския градски съд.

Той е считал, че не може да сгреши, съзнавал е, че кара пиян и дрогиран. Имал е 400 метра видимост и при 300 метра спирачен път е можел да избегне удара във форда, в който са се возел французите. Вместо това не е предприел никакви действия, посочи съдия Тони Гетов и остави Любенов в ареста, цитиран от "24 часа".

Според адвокатката на Любенов - Ива Борисова, няма данни за умишлено престъпление. "Липсват необходимите елементи за убийство на пътя с евентуален умисъл", каза тя. "След решението по делото за смъртта на Милен Цветков, подобно обвинение цели единствено повдигане имиджа на прокуратурата", посочи Борисова. Тя визираше присъдата на Кристиан Николов, по която той бе осъден за убийство по непредпазливост на журналиста.

Любенов е знаел, че не трябва да шофира в това състояние, опитвал да викне дринк едн драйв. Полицаи обаче са спирали колите за проверка. Той не е искал, но двамата полицаи са му създали привидна сигурност. Те са го провокирали за подкуп, посочи още Борисова. И обясни, че в три отделни производства Любенов е дал показания за действията на полицаите Георги Малински и Любка Гечева, станала известна и като Буба. Според показанията на Любенов, той е дал 200 лв. рушвет на Малински.

И досега обаче било изкуствено утежнено правното му положение с обяснението за евентуален умисъл. Така прокуратурата можела и по-дълго да го държи в ареста, посочи Борисова.

"Животът ми навън е само ангажименти към семейството и работата ми. Имам много тясна връзка с майка ми. Тя е инвалид, всеки божи ден седя до нея, давам й лекарства. Затова моля за домашен арест, за да мога да й давам лекарства, идва зима, ще падне сняг. Ще мога и да съм при детето си.

"Трябва да съм при семейството ми, за да им обясня какво се случва с делото и какво ме очаква", каза Любенов през сълзи. И посочи, че наистина съжалява за станалото.

Според прокурор Александър Лозанов няма данни, освен в показанията на Любенов, за даването на подкупа. А и да бил дал, не променяло извършеното от мъжа - да кара пиян, дрогиран и със 196 км/ч.

Съдия Гетов също не бе съгласен, че полицаите са виновни, те можело и да са взели подкуп, но не това е причината за катастрофата, каза той. И обясни, че Любенов е трябвало да мисли за семейството си, преди да седне зад волана.

Затова остави мъжа в ареста. Любенов може да обжалва на 20 декември пред Софийския апелативен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase