Мога да ви уверя, че прокуратурата в страната, както в частност и прокуратурата в Стара Загора, активно се противопоставя на този вид деяние и ние като прокурори ще искаме възможно най-тежкото наказание на извършителя на това престъпление. Това обяви окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов след заседанието, на което Районният съд в Казанлък определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Димитър Косев, обвинен за причиняване на средна телесна повреда на 14-годишно дете по време на пътен инцидент в казанлъшкото село Бузовград.

Още по темата
Инцидентът възникна на 11 ноември на изхода на селото в посока село Розово. Водачът на автомобила е напуснал местопроизшествието и се е укрил, установен е четири часа по-късно в дома си. Мъжът е тестван с технически средства за употреба на алкохол и наркотични вещества, отчетен е резултат 1.38 промила, както и че е употребил метаамфетамин.

Въпреки усилията на лекарите, тази сутрин детето почина в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора.

"Следва деянието да бъде преквалифицирано в по-тежко, а именно такова със смъртен резултат", посочи Атанасов пред БТА и допълни, че не е имало техническата възможност това да се случи в рамките на днешния ден.

То ще бъде изпратено по компетентност към Окръжната прокуратура в Стара Загора, където лицето ще бъде привлечено към наказателна отговорност за по-тежко престъпление, за което предвиденото наказание е "лишаване от свобода" от три до 15 години. По преценка на наблюдаващия прокурор и с оглед на тежестта на деянието и събраните доказателства, е възможно да бъде повдигнато и обвинение за престъпление, за което наказанието е "лишаване от свобода" от пет до 20 години, обясни Дичо Атанасов.

Той допълни, че след като бъде извършена аутопсия на детето по назначената съдебно-медицинска експертиза, делото ще бъде прието от Окръжна прокуратура – Стара Загора. По думите му това трябва да се случи до няколко дни. „Ако бъде обжалвана приетата мярка по това обвинение, ще бъде обжалвана пред Окръжен съд Стара Загора, чието решение по закон е окончателно“, каза още прокурорът.

По време на днешното заседание стана ясно, че Димитър Косев няма криминални прояви. Защитата предостави медицинска експертиза относно здравословното му състояние, като адвокатът посочи, че 57-годишният мъж страда от артериална хипертония и е прекарал тежка пневмония, поради което приема медикаменти. Според защитата обвиняемият твърди, че не е избягал от местопроизшествието, а е разбрал какво е извършил едва след като е бил арестуван в дома си четири часа след инцидента.

В момента десетки жители на село Бузовград са пред местното Читалище на мълчаливо бдение в памет на 14-годишното момче. Вече трети ден те организират протести, а исканията им са за справедливо наказание и за безопасност по пътя.

Коментари Напиши коментар

14

?

преди 2 месеца

Време е!Зъб за зъб.Око за две.*** за ***.Тази рецепта ще спре подобни случаи.

13

Правова държава

преди 2 месеца

Иван Гешев и Сотир Цацаров. Искам да си направите извод от тези две личности

12

Анонимен

преди 2 месеца

Тоя може и да е пийнал преди да направи белята,може и да е побягнал след това,ама чак пък и наркоман да е,нещо не ми се вярва!Трябва да си носи кръста за това което е сторил спор няма,ама имам чувството че тая наша прокуратура и тоя наш съд ако решат могат да те изкарат извънземен!