Снимка: архив, БГНЕС

Момче на 14 години е с опасност за живота вследствие на тежко пътнотранспортно произшествие, което е настъпило вчера около 17:30 часа на изхода на казанлъшкото село Бузовград в посока село Розово. Това съобщи районният прокурор Таня Димитрова на брифинг на Районна прокуратура (РП) – Стара Загора.

Още по темата
На мястото са се намирали три деца на 14-годишна възраст. Те са били с велосипеди и са ползвали поставен до пътното платно вендинг автомат. В момента, в който са тръгнали обратно към селото, децата са видели автомобил, който по тяхна преценка се е движил с превишена скорост и е блъснал стоящото в началото на банкета момче, уточни Димитрова.

„Детето изхвърча на няколко метра извън мястото, на което е стояло и в момента е настанено в болнично заведение в тежко състояние и с опасност за живота. Водачът на моторното превозно средство не е спрял, не е намалил скоростта“, коментира тя.

По думите й той е установен четири часа по-късно в дома си, автомобилът е бил на мястото, иззет е по досъдебното производство, а водачът е тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества. И двата резултата са положителни.

„Незабавно е уведомена РП – Стара Загора, започнали сме наблюдение на производството и наблюдаващият прокурор ще предприеме съответните действия съобразно своите правомощия“, каза още Таня Димитрова.

Отчитаме статистически, че нараства броят на престъпленията от този вид, добави тя и подчерта, че прокуратурата ще бъде безкомпромисна спрямо такива прояви.  

Установено е, че водачът е употребил метамфетамин, но предстои анализ на кръвните проби, които той е дал, посочи наблюдаващият прокурор Дойчо Цанев. По думите му пробата за алкохол на шофьора е отчела наличие на над 1,3 промила. В рамките на днешния ден предстои с постановление на РП – Стара Загора водачът да бъде задържан за срок от 72 часа с цел привеждането му в съда за гледане на мярка за неотклонение. Прокуратурата ще внесе искане за мярка „задържане под стража“. Към момента водачът не е дал официално обяснение за своите действия. Наказанието спрямо Наказателния кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от една до шест години, каза още Цанев.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase