Снимка: Pixabay

Състав на Окръжния съд в Ловеч осъди на 8 години затвор подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост на трима души. Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, съобщават от съда.

Обвиняемият е признат за виновен за катастрофа, при която са загинали трима души, а други трима, включително подсъдимият, са били ранени.

Произшествието е станало на 18 ноември 2020 г., около 20:00 часа на главния път София – Варна, в землището на село Български извор, община Тетевен.

Установено е, че подсъдимият е шофирал лек автомобил със скорост от 110 км/ч при разрешена в участъка 50 км/ч. Навлязъл е в лентата за насрещно движение и по непредпазливост причинил смъртта на трима души и средна телесна повреда на двама други, като деянието според съдиите е особено тежък случай.

Съдът постанови 12 години лишаване от свобода за подсъдимия. На основание чл. 58а, ал. 1 от Наказателния кодекс Окръжният съд в Ловеч намали размера на така наложеното наказание с 1/3 и определи мъжът да изтърпи осем години лишаване от свобода при първоначален общ режим.

Осъденият няма право да управлява моторно превозно средство (МПС) за срок от девет години, считано от 30 декември 2021 година – от датата на временното отнемане на свидетелството му за управление на МПС.

Освен това той трябва да заплати и 500 лева разноски по делото.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Велико Търново в 15-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase