Снимка: БГНЕС
fallback

Започват дебатите по предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Висшият съдебен съвет ще разгледа искането за отстраняването на Гешев от поста му. То е по инициатива на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Миналата седмица Пленумът на Висшия съдебен съвет разгледа допустимостта на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. В мотивите си тя е посочила 9 точки - основания за отстраняването на Гешев, като Пленумът на ВСС разгледа всяка една поотделно.

ВСС реши, че са частично недопустими три от основанията. Става въпрос за частта им, касаеща действия и бездействия на Иван Гешев преди встъпването му в длъжност като главен прокурор. Едно беше отхвърлено като недопустимо. Останалите пет бяха определени за допустими и редовни.

Кадровиците трябва да се произнесат по пет казуса изцяло и по три частично, за които Йорданова твърди, че прокурор №1 е нарушил Конституцията. Сред тях са случаите „Осемте джуджета", за отравянето на оръжейния производител и шеф на „Емко“ Емилия Гебрев, за случайното разпределение на делата в съда и други.

За да бъде Гешев отстранен, са необходими поне 17 гласа, а към момента съставът на ВСС се състои от 22-ма членове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 2 години

Народът ще разбере, че Бойко и Гешев са били най-големите пичове в новата история на България, ама вече ще яде подметки и ще е късно

21

Анонимен

преди 2 години

Некадърници скапани, не разбрахте ли, че ще го хванете Геша за долуподписания?

20

Недоразбрал

преди 2 години

Ба,какво сте са заиграли на прукорори,съдии,мъ,дии,адвокате,мушангие?!Пускай Ка,лашниците по 100лв. парчето и като в САЩ!!Който има м,ди излиза на улицата и си осигурява правосъдието!!Докога ще търпим смотани псевдоправисти,дет нямат друго в главите,че е криза,хляб скъп,тока до небесата,горивата и всичко,а те Гешев та Гешев?!Аз от Пинокио не чух за 2 години друго освен Гешев та Гешев?!Явно Черепа му е нагласил 2,3 милиона и като ошетат Гешев,няма и да я чуем за секретарката на МаджоБойкикев??!!

fallback