Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратурата е направила проверка в масивите си за всичките 19 лица от списъка на премиера Кирил Петков имат ли приключени или водени досъдебни производства.

Още по темата
Компетентните прокуратури ще получат материалите, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Петков предаде на държавното обвинение медийни публикации за 19 лица, за които в публичното пространство има съмнения за съпричастност към икономически и корупционни престъпления.

МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП не разполагат с данни, свързани с описаното в публично достъпните източници за 8 от 19-те лица. За 2 от тях не е предоставена никаква информация за евентуално извършени престъпления от общ характер.

За останалите 11 от лицата са изпратени материали, които евентуално биха били съотносими с изложеното в предоставените от министър-председателя Кирил Петков медийните публикации.

От прессъобщението на държавното обвинение става ясно, че едно от лицата от този списък е бившият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, който беше на разпит по досъдебно производство, водено от СГП. Той е представен с инициали Н. П.. За другите проверявани липсва конкретика.

За всички последващи действия в хода на проверката българската общественост ще бъде своевременно информирана.

Борбата с престъпността е отговорност на голям кръг от органи, както на изпълнителната, така и на съдебната власт. Евентуални действия или бездействия от компетентност на изпълнителната власт или други власти няма как да бъдат вменени на прокуратурата, се посочва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase