Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прокуратурата ще изиска от МВР цялата информация за лицата от предоставения от премиера Кирил Петков списък на евентуални извършители на престъпления. Това съобщиха от държавното обвинение.

От там уточняват, че разкриването на престъпления е законовото задължение само и единствено на изпълнителната власт.

Още по темата
МВР и всички други органи са длъжни при информация за данни за извършено престъпление да сезират прокуратурата, която е единственият компетентен орган да повдига обвинение. Освен от МВР, информация за 19-те лица от списъка на премиера ще бъде изискана и от други органи и служби за сигурност, които са част от изпълнителната власт, посочват от прокуратурата.

Началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова коментира съобщението така:

"Това е друг интересен момент, доколкото по време на срещата господин Гешев обясни слабите резултати в борбата с корупцията, че се дължат на работата на съдилищата, на работата на следствените служби, на работата на МВР и на некачественото законодателство и по никакъв начин не е свързано с дейността на прокуратурата. Затова е интересно обаче, от друга страна, как, когато тази среща бе проведена, изведнъж прокуратурата пък имаше възможността да се самосезира, да привика мен, да привика министър-председателя, за да даваме пояснения, без да търси съдействие от тези органи, които ѝ пречат да си върши работата. Надявам се, че ако това е пречката, тя ще бъде отстранена и че институциите наистина ще започнат да си взаимодействат, за да може да се борим с несправедливостта, която резултира от тези високи нива на корупция за всички нас".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase