Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще предложи предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор на Висшия съдебен съвет.
Oще по темата
Това обяви Йорданова на пресконференция по повод решение на Конституционния съд от днес.

Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието  може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Искането беше по питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването.

Министърът упражнява тези правомощия, когато другите механизми в Конституцията не се задействат, тоест има поредица от бездействия. Има предходни случаи след излизане на решението на КС, аз ще приложа тази хипотеза, добави Йорданова. В резултат на анализ на действията на главния прокурор и след подадени сигнали, ще започнем и ще продължим процедурите, посочи министърът.

Зам.-министър Емил Дечев каза, че в министерството са налице сигнали относно определени действия на Иван Гешев за това, че в качеството си на главен прокурор по един или друг начин с действие или бездействие е уронил престижа на съдебната власт.

"Такива са твърденията в сигналите. Ние работим по тези сигнали. Преценяваме внимателно кои от тях действително заслужават да бъдат внесени в пленума на ВСС и кои не би следвало", каза зам.-министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

251

Наблюдател

преди 2 години

Давай, изчегъртай последния стожер на мафията в България. И всеки , който е крал народна пара , в затвора и да връща с лихвите. Свобода за народа и всеки крадец в затвора. Закона трябва да бъде за всички. Край с мафията

250

Ани

преди 2 години

До JokoПо-скоро ти ще го духаш!!!! Това, което сте крали и грабили от държавата ще го върнете и ще влезете в затвора! Няма да има прошка за такива като вас! Запомни го това много добре! Така ще бъде!

249

Браво!!!

преди 2 години

Почва се - мафията и крадците да се притесняват и има защо!!!! Ще ги тикнем в затвора и ще върнат това, което са крали на България и българите! Всички спекулациии, които са правили се прекратяват! Няма връщане назад! Така да бъде!

fallback