Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще предложи предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор на Висшия съдебен съвет.
Още по темата
Това обяви Йорданова на пресконференция по повод решение на Конституционния съд от днес.

Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието  може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Искането беше по питане на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия. Стоилов не е участвал в гласуването.

Министърът упражнява тези правомощия, когато другите механизми в Конституцията не се задействат, тоест има поредица от бездействия. Има предходни случаи след излизане на решението на КС, аз ще приложа тази хипотеза, добави Йорданова. В резултат на анализ на действията на главния прокурор и след подадени сигнали, ще започнем и ще продължим процедурите, посочи министърът.

Зам.-министър Емил Дечев каза, че в министерството са налице сигнали относно определени действия на Иван Гешев за това, че в качеството си на главен прокурор по един или друг начин с действие или бездействие е уронил престижа на съдебната власт.

"Такива са твърденията в сигналите. Ние работим по тези сигнали. Преценяваме внимателно кои от тях действително заслужават да бъдат внесени в пленума на ВСС и кои не би следвало", каза зам.-министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар