fallback

Общ преглед
Единственият кандидат за председател на ВКС - настоящият заместник-председател на съда Галина Захарова, определи себе си като "професионален кандидат" и "пръв между равните".

Днес Висшият съдебен съвет избира председател на Върховния касационен съд.

Oще по темата
Според Захарова личността, която застава начело на ВКС, няма чак такова значение както в други институции, но пък самият съд има огромно значение по уеднаквяване на съдебната практика, за да има предвидимо правосъдие, предаде БНР.

"Убедено считам, че като върховна съдебна инстанция ВКС е призван да отстоява на най-високо ниво ценностите на правовата държава", каза тя при представянето на визията си за развитие на институцията.

За да има избран председател на ВКС, номинацията трябва да получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици. По принцип те са 22-ма, защото трима подадоха оставки, на самото заседанието днес пък присъстват само 20 члена. 

Според главния прокурор Иван Гешев, който ѝ пожела успех, не това дали ще има избор е най- важното.

"Процедурата да протече професионално и при спазване на изискванията на закона и съм сигурен, че колегите от ВСС ще проявим уважение към самите себе си, към институцията, която представлява ВСС, към колегите магистрати, и че няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, да ѝ се предаде жълт оттенък", каза Гешев.
   
Настоящият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, чийто мандат изтича на 10 февруари, определи съдия Захарова, която е и негов заместник като "достоен последовател на политиката му през последните седем години" и обяви, че категорично я подкрепя.

На пълната съдийска подкрепа, която има съдия Галина Захарова, акцентира и правосъдният министър Надежда Йорданова.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

G. L.

преди 2 години

Във ВКС се подвизава все още съдия Майя Петрова Русева (50 г.), която през 2014 г. подаде документи за участие в конкурс за избор на съдия в Страсбург, но на изпита за владеене на английски и френски език не се яви, което я дисквалифицира.После обаче е била назначена за съдия ad hoc в Страсбург. Много странно. Живееше със съдия Велислав Спасов Павков от ВКС. И сега още е съдия ad hoc в Страсбург. Виж ти.Какво ще коментира по този факт Галина Захарова? Недопустимо е.

16

Съдебната ни система

преди 2 години

е политизирана открай време.Докато има политическа намеса,дотогава няма да има честност,почтеност и справедливост.Омазан в нарушения магистрат веднага бива пращан от покровителите си на друга блага,високоплатена длъжност,което създава презумпция за недосегаемост и на покровителя,и на магистрата.Останалите,знаещи че може да разчитат на чадър от покровителите си,съдят така,както се очаква от тях. Истината и доказателствата са на заден план.Народът се е произнесъл:"за кокошка- няма ...".

15

Съдебната ни система

преди 2 години

е един огромен резервоар,който е пробит.От нега изтича копнежът на народа за социална справедливост и равнопоставеност пред закона.Край него са седнали привържениците на разните партии и НПО-та,вторачени в пробойните,причинени от длъжностните лица,гравитиращи към партии опоненти.Под него чака народът с неистово желание течът да спре,но като резултат е поливан ту от едната,ту от другата страна.Течът няма да спре,защото всеки вижда причините в другия,никога в себе си.Няма единство.

fallback