Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Нашият основен фокус ще бъде човекът като личност да бъде в центъра на правосъдието, а правосъдието да бъде справедливост, а не война между клики - едни да си запазят властта, а други - корупционните практики. Това заяви номинираната за министър на правосъдието Надежда Йорданова пред журналисти.

Йорданова каза, че за нея това е един от начините да бъде върнато доверието на хората в правосъдието и в парламентаризма, предаде БТА.

Относно ресора си Йорданова посочи, че това е един от секторите, в които надеждите на хората са фокусирани. "Това е напълно разбираемо, защото всички бяхме на улицата с искане за по-голяма справедливост. Приоритетите са ясни, имаме готовност", каза тя.

Сред първите законодателни мерки, които ще бъдат предложени, Йорданова визира измененията във Висшия съдебен съвет /ВСС/, ограничаването на правомощията на главния прокурор, закриването на специализираните съдилища и прокуратура, преструктурирането на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

Йорданова допълни, че в управленската и законодателната програма, за въпросните законодателни промени са предвидени ясни срокове от не повече от три месеца. Тя бе категорична, че имат голяма степен на готовност за тези промени още от 45-ото и 46-ото Народно събрание. Освен тези, по думите й бързи и спешни реформи, успоредно щял да върви и дебатът за конституционна реформа.

"В момента ние имаме управляващо мнозинство и ще започнем диалога оттам", отговори Йорданова на въпрос за подкрепата за бъдещи промени в Конституцията.

Относно съвместната си работа с главния прокурор Иван Гешев, Йорданова каза, че ако бъде избрана за министър на правосъдието, а и като гражданин, ще продължи да настоява, че той трябва да е отчетен и да носи отговорност.

Ако бъда избрана за министър на правосъдието, един от първите въпроси, които ще поставя в рамките на бюджетна процедура, е прокуратурата да приложи реален програмен принцип при формирането на своя бюджет с реални показатели за ефективност, които да бъдат проследими, обясни Йорданова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 2 години

Мин.Йорданова, това, което сте заявила и е станало заглавие на на публикацията, си е чист лозунг! Експремиерът и бившият гл.прокурор С.Цацаров дружно представиха за гл.прокурор лице завършило ВМШ, именувана тогава институт, а сега ПА към МВР, при наличието на хиляди възпитаници на ЮФ към СУ и той за отплата накара спецпрокурори и военни прокурори заедно с въоръжени лица да нахлуят в Президентството. Г-жо министър, на такива лица не се ограничават правомощията , а те св освобождават.

54

Успех!

преди 2 години

Успех г-жо Йорданова!

53

До Олд

преди 2 години

Не на Кирето. На Ристьо е, даже се говори, че са доста близки не само по партийна линия.

fallback