Снимка: БГНЕС
fallback

Софийската районна прокуратура (СРП) публикува позиция на прокурор Вероника Трифонова по повод изявление на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание днес.

Oще по темата

"Като прокурор в Софийската районна прокуратура наблюдавах преписка, свързана с неправомерни действия на полицейски служители, извършени на 10.07.2020 г. в гр. София, до колоните на Министерския съвет, по отношение на три лица - Е.М., Ц.Ц. и А.Н.

След преценка на материалите по преписката на 13.11.2020 г. съм образувала досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал. 1, т. 2, вр. чл. 130, ал. 2 от НК – причиняване на лека телесна повреда на едно от лицата (Е.М.) от полицейски орган при изпълнение на службата му. Възложила съм разследването на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент.

По отношение на другите двама протестиращи - Ц.Ц. и А.Н., съм постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях. Отделно от това следва да се посочи, че в хода на извършената проверка тези лица са отказали да се явят както в Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор с оглед даване на сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Двамата са отказали и писмено да дадат обяснения.

Макар и проверката по случая да не е извършена по сигнал на засегнатите лица, препис от постановлението за отказ е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили", се казва в позицията.

Софийската районна прокуратура остро се противопоставя на отправените от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт.

Изявленията на служебния вътрешен министър г-н Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание са прецедент и груба намеса в работата на независимата съдебна власт и са в разрез с конституционно установения принцип за разделение на властите.

За настоящата позиция СРП ще уведоми и Народното събрание, Президента на Република България, Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативния  съвет на европейските прокурори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

Анонимен

преди 2 години

"За настоящата позиция СРП ще уведоми и Народното събрание, Президента на Република България, Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските прокурори." Ами уведомете всички посочени служби, щом като служ.правителство не уведоми преди вас Европарламента чрез БГ евродепутатите си, ЕК и г-жа Кьовеши какви ги вършат прокурорите в България. Депутатите трябва да отсъдят, че съдиите и прокурорите ТРЯБВА ДА БЪДАТ В МП

96

Анонимен

преди 2 години

Този учил 3 от общо 5г. във факултета "Държавна сигурност" за винтче от репресивната машина на ДС, впоследствие за милиционер, се оказа най-качественият и ЕДИНСТВЕН кандидат за гл.прокурор и цял полк прокурори гласуваха като един за него. А преди това беше началник на СпП и командваше спецзвеното СпП, в което попаднеш ли, животът ти е опрапостен завинаги. ПРок.Трифонова като секретарка на Б.Велчев завършила Право, станала прокурорка в СРП и като такава спряла разследването на жестокости на полиц

95

Наглост

преди 2 години

Тази реч на СРС е още едно доказателство, че прокурорите са каста, чиито членове са неконтролируеми в дейността си, могат по свое усмотрение или нареждане "отгоре" да разсипят човешки съдби и надувайки балона "независимост" на съдебната власт да не отговарят пред ничия власт, включително пред НС.110 г. прокуратурата е била в състава на МП, откъдето са сдържали нейния устрем и плам. Боце назначи чрез свои хора от ВСС С.Ц, а двамата с Цаци назначиха един учил първите" 3 години във факултета ДС ИГ

fallback