Снимка: БГНЕС
fallback

След седмица ще са ясни присъдите по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество „EVN“. Това обяви съдията от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова след рекордното 14-часово съдебно заседание, което приключи снощи, съобщи БНР.

Шестима са подсъдимите за продажбата на акциите преди 9 години. Сред тях са министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и издателят на "Дневник" и "Капитал" бизнесменът Иво Прокопиев.

Без да конкретизира колко, прокуратурата поиска за всички подсъдими и да бъдат задържани под стража, за да не се укрият от правосъдието.

Oще по темата

Денят започна с обяснения на част от подсъдимите - Иво Прокопиев и Трайчо Трайков бяха в съдебната зала в спецсъда, а Симеон Дянков - по Скайп от САЩ, които отрекоха да са извършили престъпление.

До обясненията се стигна след като съдия Вилислава Ангелова заличи трима свидетели на защитата и обяви края на съдебното следствие. Това стана въпреки, че страните по делото бяха договорили и следващата дата за заседание на 20 юли въпреки настояването им за разпит на заличените свидетели.

Последва 6-часова пледоария на двамата наблюдаващи прокурори - Наталия Станчева и Емил Петров, на финала, на която се стигна до искане за затвор и арест за шестимата подсъдими, без спецобвинителите да конкретизират колко точно години лишаване от свобода искат за всеки един от тях.

Те поискаха, освен наказание в средата на предвиденото в Наказателния кодекс, на подсъдимите да бъдат наложени глоби в различен размер, а бившият енергиен министър Трайчо Трайков да възстанови загубата за бюджета от неизгодно продадените на борсата акции от миноритарния пакет на държавата в електроразпределителното дружество „EVN“, като според държавното обвинение става дума за 21 милион лева.

Единственият, който коментира искането на прокуратурата и очакванията си към съда беше издателят на Дневник и Капитал Иво Прокопиев: „Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения - изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък, е силна защита и справедлива съдебна присъда“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Асен

преди 3 години

EVN е поредното ощетяване на държавата от Прокопиев, който се препитава със сделки като тази.

27

Йово

преди 3 години

Ще го хванат за буя Симеон Дянков, дори и да го осъдят. Човека си е в САЩ, каквото можел да откъсне от пицата откъснал а сега вие плащайте скъпия ток!

26

Анонимен

преди 3 години

Всяка новина, която носи опасност за стабилността на правителството и Светиня му, ше бъде последвана от увеличаване на "коронарните" бройки за деня и следвашите. "Данните" са в ръцете на същото това правителство, което може да ви каже, че днес са регистрирани и 3000 бройки. Възможност за преоверка на истинността? Не, никаква.Падането от власт след такова крадене е страшна работа. Току-така няма да го допуснат

fallback