Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Иска ми се с ръка на сърцето да кажа, че досега с моята дейност като зам.-министър съм работил за опазване околната среда и здравето на хората". Това каза пред спецсъда зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

С ръка на сърцето искам да кажа, че аз не познавам тези хора от група, към която ме причисляват, каза още той.

Живков заяви, че не познава Пламен Бобоков, който е виждал един път преди 4-5 години на междуправителствена делегация. „Нямам му телефона, нямам му контакта, не комуникирам”, заяви той. Познава, разбира се, Габриел Савов, който бил директор на регионалната инспекция.

"С г-н Бобоков съм провел един единствен път разговор по телефона, два пъти съм се виждал”, заяви още той, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

„Искам да знам членовете на тази група дали ме познават, дали са общували с мен, дали са разговаряли, дали са комуникирали”, заяви той пред съда.

Според прокурор Генка Брезашка Живков издавал разрешителни и “всички други неща”, и назначавал хора в РИОСВ-Плевен само след благословията на собственика на “Приста Ойл” Атанас Бобоков. Двамата били изключително близки и още от 2014 г., когато Живков се занимавал с издаването на разрешителни, ставало само с одобрението и съгласието на бизнесмена..

Обвинението твърди, че членовете на престъпната група, която няма лидер, са зам.-министърът, братята Атанас и Пламен Бобокови, бившият шеф на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, бизнесмените Николай Миховски, Васил Богданов и Айгюн Еминов.

Групата се разследва за внос и преработка на отпадъци, някои от тях опасни.

Обвиняеми са 10 души, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица. На един от участниците в групата е повдигнато вторично обвинение за управление на опасни отпадъци. Спрямо 4-ма се отправи искане за най-тежката мярка задържане под стража. Спрямо 2-ма се иска домашен арест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase