Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конституционният съд допусна искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на два текста в Закона за здравето, свързани с въведената на 14 май извънредна епидемична обстановка.

Още по темата

Съдиите са дали едномесечен срок на заинтересованите страни, за да дадат становище по промените.
Конституционният съд ще търси мнението на епидемиолози при произнасянето си по искането на президента.

Академик Богдан Петрунов, професорите  Венцислав Мутафчийски, Камен Плочев, Мира Кожухарова,  Радка Аргирова, Тодор Кантарджиев, доцентите Ангел Кунчев, Атанас Мангъров, Георги Попов и адвокатите по медицинско право Мария Петрова и Мария Шаркова са поканени в рамките на следващия месец да представят становища.
Президентът оспорва въвеждането на извънредната епидемична обстановка с решение на Министерския съвет и възможността тя да бъде безсрочна.

Радев смята, че с промените в здравния закон се допускат ограничения на основни права - като правото на придвижване и труд, без да се посочва докога, а преценката се прехвърля на правителството.

Противоречие с Конституцията Румен Радев вижда и в разпоредбите, свързани с хипотезите, при които държавният главен инспектор оценява епидемичния риск.

Той оспорва въвеждането на извънредната епидемична обстановка с решение на Министерския съвет и възможността тя да бъде безсрочна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase