След края на извънредното положение от днес страната е в извънредна епидемична обстановка. В същото време Конституционният съд образува дело за текстове от Закона за здравето, който замести този за извънредното положение, след като беше сезиран от държавния глава.

Още по темата
Часове преди края на извънредното положение, Министерският съвет въведе извънредна епидемична обстановка. "Ние се възползвахме от тази възможност веднага, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Ние считаме, че тези мерки, които сме ги прилагали досега трябва да продължат да се прилагат. В тези заповеди няма нищо ново. Те са просто групирани и систематизирани", обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Считам, че тези промени в Закона за здравето го отдалечават от конституционните стандарти, допускащи ограничаване на основните права, и не държат сметка за ролята, която законодателната власт има в този процес", категоричен бе пък президентът Румен Радев.

"Никаква отмяна на извънредното положение няма, а има изтичане на срока, който НС е преценил, че е нужен. Какво става след този срок? Нужно ли е да продължат някакви видове мерки, те част ли са от извънредно положение, или не са? Това трябва да отговори КС. На мен не ми се ще да вярвам, че Народното събрание абдикира от задължението си да бъде със засилено внимание по отношение на МС, по отношение на мерките, които му е възложило да изпълнява", коментира бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева пред Bulgaria ON AIR.

Отговор на въпроса има ли нарушения на Основния ни закон Конституционният съд трябва да даде в срок от два месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase