Снимка: БГНЕС

От утре, 14 май до 14 юни България ще се намира извънредна епидемична обстановка. Решението е съгласувано с Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет във видео връзка.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

"Няма рязка промяна в развитието на коронавируса в България. Ние считаме, че тези мерки, които прилагахме до сега, трябва да продължат да се прилагат", това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерския съвет.

"Основните мотиви са - на първо място причинителят на заболяването има неизяснен произход и неизвестна инфекциозност. Към момента хътищата на неговото разпространение не са открити напълно, а научните среди не са на едно мнение за диагностицирането на причинителя на заболяването. COVID-19 е заболяване, което в момента се развива не само в нашата в страна, но и в целият свят. То се предава от човек на човек и води до тежко протичане и усложнения при лечението. Това най-много се отнася за лицата над 60 години с хронични заболявания.

Огнищата на COVID-19 са разпространени в цялата страна. Освен тези в семейна среда и в болничните заведения, огнища се зародиха и в редица домове за възрастни хора, деца с увреждания и други специални заведения.

За заболяването липсва лечение. Знаете, че в много държави се правят опити да се открие ваксина. За съжаление тези изследвания не са завършени. Няма разработена специфична имунопрофилактика. Има много заразен медицински персонал, което поставя под опасност спирането на работата в някои отделения и болници.

Всички тези мотиви ми дадоха основание да внеса в МС това решение с което да въведем извънредна епидемична обстановка", обясни Ананиев.

Има някои нови мерки в заповедите - разрешени са трансплантациите и вече свободно можем да се разхождаме свободно в градските градини и паркове.

Ако броят на заразените започне да се покачва, някои от старите мерки ще бъдат върнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase