Снимка: архив, БулФото
fallback

Обвиняемият бивш екоминистър Нено Димов е вземал сам решенията за това колко вода от яз. "Студена" да се използва за промишлени цели и не е изменял исканията на предприятията до преди водната криза в Перник.

Това става ясно от разпити, разпространени от прокуратурата - на зам.-министрите на околната среда и водите Атанаска Николова и Красимир Живков, както и на началника на отдел "Управление на риска от наводнения" Мая Дряновска.

Oще по темата
Промени  започнали да се правят едва след 7 ноември – непосредствено преди началото на кризата в Перник.

От думите му става ясно, чезаявки на пернишката „Топлофикация“ не са били входирани в деловодителната система на МОСВ, а са идвали директно на електронната поща. Същото посочва и Мая Дряновска.

"В първия или втория работен ден на новата 2020 г. ми позвъни мъж и ми се представи за изпълнителен директор на „Стомана индъстри“. Не помня името му, но той ми каза, че министър Нено Димов му е казал да ми се обади на мен лично. Искането на този човек беше да се отпусне вода за неговото предприятие", разказва Дряновска и допълва, че отказала.

Двамата разказват и че е имало искания да продължава да се отпуска вода за "Стомана", за да не спре да работи предприятието, имало и заплахи за протести от граждани в тази връзка. 

Живков посочва, че подаването на вода за промишлени нужди е било изцяло спряно на 19 ноември, като преди това обемите са намалени на 7 ноември.

По думите му бившата кметица Росица Янакиева направила всичко възможно Перник да се включи в проекта за воден цикъл в първия програмен период. Сроковете обаче били скъсени, преди градът да е готов с проекта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 4 години

Като се сетя как плюеше по Бойко, после му стана поддръжник. И какъв екоминистър, тоя мрази природата.

27

загрижен за БГ

преди 4 години

Унищожават ни с *** - мръсен и заразен, не само с изчерпването на водата. при Бай Тошо всеки ден имаше папки на бюрото му от всеки министър - какво е положението м отрасъла, за който отговаря, какви проблеми има и какво трябва да се направи. Борисов, какво ще кажеш? Кой унищожава България? Сенатът на САЩ щял да ни променя конституцията? До там ли я докара? цялото правителство трябва да отговаря - и за водата, и за *** и за всичко!!! Всеки ден се говореше за производство, производство, по

26

и все пак

преди 4 години

Някой замисля ли се как се управлява, когато ти кажат УСТНО направи това и това и ти подписваш решение или каквото и да е там и после подписа остава, а казаното устно не.Не визирам конкретния случай а по принцип.

fallback