Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

На днешното заседание срещу Нено Димов бяха представени нови два тома доказателства по делото.

Днес Апелативният спецсъд разглежда мярката за неотклонение на бившия вече министър на околната среда и водите. От обвинението заявиха, че ще поискат експертиза на каква цена "Стомана" и "Топлофикация" Перник са получавали вода. По предварителни данни двете предприятия са плащали по 13 стотинки на кубичен метър, а гражданите – по 2 лева, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според адвоката на Димов - Ина Лулчева, цялото обвинение срещу бившия екоминистър се базира на предположения, а заиграването с цената на водата е некоректно, защото тя не се определя от екоминистъра. Самият Нено Димов заяви пред магистратите, че се е доверявал на експерти.

Oще по темата
Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани.

"Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция “Управление на водите” в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз. "Студена”. Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите”, заяви Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към "Стомана" и ТЕЦ Перник, сега перничани нямало да бъдат на режим.

Лулчева посочи още, че прокуратурата днес е признала, че всички изнесени данни от нея са предположения, които тепърва ще доказва с назначаването на експертизи.

В събота Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Нено Димов. Спецсъдът го остави под стража.

Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

Димов е поредният министър, който изпада от кабинета "Борисов 3". Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. Новият министър е Емил Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

104

Зозо

преди 4 години

Хахахааа, той сега новият министър - Рекетьоро ще пусне водата, ама обратната вода:)))))))))))))))))))))))))))))) Айде от Перник да идват пред парламента да сваляме Боко-руснака. Иначе ще изчезнат като Маите - поради липса на вода :))))))))))))))))

103

Зозо

преди 4 години

Хахахахахаа, цената на водата я определя КЕВР. Просто Боко най-безцеремонно си обърса *** с Димов. Сега ще се види на вота, как руските партийки Атака+Воля ще го подкрепят, защото строи руската тръба за Сърбия.Боко да сдава поста. Няма кой да го търпи вече!!!

102

АХЕ

преди 4 години

И забравих, че Министерски съвет гласува цените на водата, но по предложение на ВиК дружествата, които са с принципал МРРБ. Питайте един бивш министър, сега зам.министър за ремонта на яз.Студена по Световна Банка. Пък и за Язовир Луда Яна, пак по Световна банка. Имам предвид заем от Световна Банка, който трябваше да е усвоен до 31 ЗЕКЕМВРИ 2019!!!!!!!!!!!!!! а още не са направени и разплатени!!!!!!!!!!!!!!!

fallback