Снимка: БГНЕС

В писмо от месец септември екоминистърът Нено Димов пише, че няма проблеми с нивото на язовир "Студена", въпреки че управителят на ВиК-Перник Иван Витанов е предупреждавал на всички нива, че има проблем. Това се казва в свидетелските показания на Витанов, които бяха разпространени от прокуратурата.

"Когато установих, че нивото не се покачва в съответствие с очакваното от снеготопене, валежи и притоци за сезона през месец април, аз подадох писмен сигнал и проведох устен разговор с кмета на Община Перник - Вяра Церовска, в който изразих тревога, че нивото на язовира е доста ниско и трябва да се издаде заповед водата да се използва единствено и само за питейно-битови нужди. Такава заповед беше издадена. За изпълнението на заповедта отговаряше главният секретар на общината", обяснява Иван Витанов. И уточнява, че не съществува нормативна уредба относно това при какъв обем язовира би следвало да се обяви воден режим.

Още по темата

"Тъй като нивото на язовира към месец април беше почти на половината аз прецених, че е още рано да се обяви режим. Не помня дали съм писал друго писмо до община Перник през лятото на 2019 година. Следващото писмо, което написах беше през месец октомври – в началото на месеца. То вече гласеше, че поради ниското ниво на язовира следва да бъде обявен воден режим", твърди Витанов в своите свидетелски показания.

"Освен до общината изпратих такова писмо до областния управител и до общинския съвет на Перник. Това се случи при обем на язовира 8 000 000 куб.м. От нито едно от трите места не получих отговор. Може би седмица след изпращането на писмото бях извикан в областната администрация при госпожа Ирена Соколова, на неофициална среща на която присъства и Владислав Караилиев - заместник кмет на община Перник и служителите във ВиК асоциацията те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от язовир "Студена" населени места. От община Перник и от общинския съвет на гр.Перник изобщо не получих отговор и не бях потърсен - ще предоставя копие и на това писмо. Нивото на язовира продължи да спада и при малко под 5 000 000 кубика новият кмет Станислав Владимиров след изборите обяви режим на захранваните от язовир "Студена" населени места. Съществува писмо от Нено Димов - министър на МОСВ от месец септември, което беше публикувано на сайта на МОСВ, в което той казва, че с язовир "Студена" няма проблеми, водата е достатъчно и не се налага режим – ще потърся и приложа копие и от това писмо", заявява Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase