Общ преглед
Според Иван Гешев, който ще наследи поста като главен прокурор от Сотир Цацаров, след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването му, прокуратурата трябва да е по-активна  и да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост.
Още по темата

"Съзнавам, че обществото очаква това и ще направя всичко възможно да оправдая обществените очаквания", коментира той след срещата си с президента.

Гешев обясни, че Радев му е информирал за намеренията си да инициира широк дебат за промени в Конституцията във връзка със съдебната система.

Според него прокуратурата е част и трябва да остане част от съдебната власт, а това е мнението и на почти цялата магистратска общност.

"Не смятам, че съм работил селективно по делото КТБ, както екипа от следователи, прокурори и съдебни служители. Това ще стане ясно и в хода на съдебното производство", коментира Гешев по повод на призина на президента да бъдат посочени всички виновни за фалита на банката, а не само някои.

Според Гешев главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в държавата.

"Смятам да развенчая мита, че главният прокурор е всевластна и безконтролна фигура. Това не е вярно. Главният прокурор не е пощенска кутия, за да приема сигнали от политици. Рационално е българските политици да внасят сигналите си в компетентната прокуратура. Те не трябва да използват главния прокурор за реклама и пощенска кутия", смята избраният за главен прокурор.

"Не смятам да споделям проблемите на прокуратурата, не сме безгрешни, но не сме виновни за всичко. Борбата за престъпността зависи от охранителните органи, прокуратурата и съда. Не може една система да не работи и за всичко да е виновна една структура. Резултатите на българската съдебна власт са нелоши", допълни Гешев.

Той допълни, че има приоритети, но засега няма да ги коментира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар