Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Сигнал срещу съдията от Съдийския апелативен съд Калин Калпакчиев изпратиха от Съдийската колегия до Инспектората на ВСС.

"Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта", посочват те по повод на предсрочното освобождение на убиеца на студента Андрей Монов - Джок Полфрийман.

Oще по темата

Това става ясно от позиция на съдийската колегия, публикувана на сайта на ВСС.

При вземането на решението да сезират Инспектората на ВСС, съдиите са разгледали и изказвания на представители на политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, свързани с делото.

"Съдийската колегия на ВСС изразява своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни по повод съдебния акт, постановен от въззивен състав на Апелативен съд-София за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс в правото и справедливостта", пише в позицията.

Съдиите уточняват, че не биха могли по същество да разгледат сигнала, тъй като Конституцията и Законът за съдебната власт не им дават такива правомощия и именно затова го препращат по компетентност на Инспектората на ВСС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Ukrainec

преди 4 години

Закланото скинарче няма да го срещнете вече. А Джок е жив-това е важното.

14

От Оня свят

преди 4 години

Сега ще го изкарат невинен, защото е съдил по съвест.То пък една съвест... като на тия, дето ще го изкарат невинен...

13

НАП

преди 4 години

Как мислите - дали съдията е взел пари, за да пусне престъпника от страната на кенгурата? Да му искаме данък де.

fallback