Най-много ме боли, че български съдии разрушиха усещането за справедливост, това е стълб на държавността. Ако няма чувство за справедливост, държавата ни се е разпаднала. Вярвам, че това няма да се случи, но тези хора нямат моралните качества да са там. Това заяви бащата на убития през 2007 г. Андрей Монов - Христо Монов.

В петък убиецът на 20-годишния студент Джок Полфрийман беше освободен предсрочно. Днес семейството на жертвата му ще внесе жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване на убиеца на сина им.

По думите на бащата на Андрей Христо Монов пускането на осъдения за убийството Полфрийман е нарушение на закона от страна на съдиите Калин Калапкчиев и Велислава Иванова.

Още по темата

"Най-абсурдното е, че тези двамата работят в българския съд. От това по-абсурдно няма. Те не вземат мнението на официална българска институция, каквато е затворническата организация, а мнението на някакъв си Хелзински комитет", посочи Монов.

"Става дума за тежки зависимости, не просто за липса на морал", коментира Монов пред Bulgaria ON AIR.

Според Монов БХК подкрепя Полфрийман, защото им е платено, за да го направят.

"Познавам председателя на БХК от 42 години, служили сме заедно. Този човек не прави нищо, ако не му бъде платено", заяви Монов.

Днес майката на Андрей ще внесе жалба за възобновяване на делото.

Христо Монов заяви, че се надява убиецът на сина му да бъде върнат в затвора. Той допълни, че иска да стане ясно как Полфрийман е убедил съда да бъде освободен от затвора.

Според бащата на убития студент затворът не е мястото, където човек се поправя, но е необходим, за да се гарантира на невинните, че престъпниците са далеч от нас.

"По този начин държавата ни пази да не станем жертви. Няма убиец, който да се е поправил. Просто няма", отсече Монов.

Той допълни, че семейството не е получило кръвнина от Джок Полфрийман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase