Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Като "адвокат на дявола" определи бащата на убития студент Андрей Монов съдебния състав, който пусна Джок Полфрийман на свобода.

Още по темата

Според Христо Монов, магистратите трябва да обяснят решението си преди Деня на Независимостта. "За да покажат колко са зависими от други хора и фактори", обясни той пред "24 часа".

Христо Монов попита защо след като затворническата администрация казва, че Джок не се е поправил, те приемат, че се е на основание характеристика, дадена му от Българския хезински комипет (БХК).И определи това като удар по държавността. "Какво казваме на децата си с това решение? Казваме им: няма я държавата. Тя не ви защитава, или я променяйте, или бягайте", категоричен бе Монов.

Той коментира и твърдението, че Полфрийман е изплатил сума от присъденото обезщетение. "Нищо не е изплатил. А това, което съдът в Страсбург му присъди по делото, което заведе срещу България, беше присъдено от български съд да не отиде при него, а при нас като обезщетение. То е един процент от цялото обезщетение. Той нарочно не искаше да взема възнаграждение в затвора, за да не плаща."

Христо Монов обясни, че сега той ще трябва да дава пари, ако иска да го съди и да получи поне част от обезщетението. "А как си представяте да търся пари от кръвта на сина ми.", категоричен бе той.

За момента Джок Полфрийман остава в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци в очакване на временен паспорт поне до другата седмица.

"Това, че получава много критики от морална гледна точка е различен въпрос. Това е акт на съда, влязъл в сила и се изпълнява вече", коментира случая пред Нова тв адвокат Людмил Рангелов. "В мотивите на това определение има два много важни момента. И представителят на прокуратурата, и представителят на затворническата администрация енергично поддържат тезата, че не са налице условията за такова освобождаване. При обсъждането обаче на доказателствата, Апелативният съд не се е съгласил с първоинстанционния съд, че тези наказания, които са в едно по-старо време, имат някакво правно значение към момента, в който се разглежда искането за освобождаване", обясни адвокат Рангелов. "Съдът винаги има избор, но така е преценил".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase