Снимка: Pixabay
fallback

Още един убиец намали присъда си с 1/3, след като призна вината си и така отърва доживотния затвор.

Вместо това ще лежи зад решетките 25 години, въпреки че в досието му е доста дебело и вече е излежал ефективни присъди.

Oще по темата

Поредната за 39-годишния Стоян е за убийство, извършено по особено жесток начин на 1 март тази година в село Езерово.

Варненският окръжен съд го призна за виновен за това, че в  условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил мъж на 54 години, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост.

Според Наказателния кодекс, престъплението, в което е обвинен е тежко умишлено и се наказва с "лишаване от свобода" от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Пред петчленния състав Стоян призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза. Делото приключи в един ден, след като в разпоредителното заседание съдът одобри искането на защитата на подсъдимия делото да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие.

В този случай, според НПК при постановена осъдителна присъда, съдът не може да наложи наказание "доживотен затвор" без право на замяна.

Наказанието "доживотен затвор" задължително се заменя с "лишаване от свобода" от 20 до 30 г. или ако наказанието е "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, то следва да се редуцира с 1/3.

Така че съдът осъди Стоян на "доживотен затвор", което замени с "лишаване от свобода" за срок от 25 години, заради съкратената процедура, по която беше гледано делото.

Убиецът ще лежи в затвора при първоначален строг режим, като ще бъде зачетено времето, през което той е бил задържан в ареста, допълват от пресцентъра на Окръжния съд във Варна.

Стоян е убил своя съселянин на 1 март до до закусвалня в центъра на Езерово.

54-годишната жертва и престъпникът се познавали.

От години помежду им имало конфликт, който станал повод за ново спречкване, което е прераснало в сбиване.

В следствие на множеството удари с юмруци и ритници нанесени от Стоян в главата и тялото на неговия съселянин, мъжът починал.

Убиецът е със средно образование, неженен, безработен, осъждан многократно за престъпления от общ характер, включително за блудство и изнасилване, като през 2013 г. е бил условно предсрочно освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

а бе,човече тъжно

преди 4 години

До Хюго БосКолко пъти да ви се повтаря,че АМЕР.ПОСЛАНИК ГИ ПАЗИ!Боко го каза в прав текст по ТВ!Колко пъти да ви се повтаря,че най-после да престанете да питате като олиг---!?

17

към 17

преди 4 години

До АнонименИ при изнасилване на малолетни

16

Анонимен

преди 4 години

При смърт и тежки наранявания, водеши до инвалидност НЕ ТРЯБВА ДА ИМА СПОРАЗУМЕНИЯ! Това не са справедливи присъди, мисли се повече за убийците и престъпниците, отколкото за жертвите!

fallback