Снимка: БулФото

За пети пореден път съдът отложи началото на делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев, обвинен за продажбата на занижена цена на държавната земя под сграда на "Царските конюшни" в София, съобщава "Дарик".

Причина за фалстарта на съдебния процес този път стана предварително планираният годишен отпуск на неговите адвокати, които днес отсъстваха от пленарната зала. Това е поредното отлагане на делото, след като в началото на годината обвинителният акт по него бе върнат на прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения.

Още по темата
Поредното отлагане на делото идва няколко месеца след като обвинителният акт по него беше върнат от съда на прокуратурата заради процесуални нарушения и объркани тези.

Веселин Пенев - основният обвиняем по делото, е бивш областен управител на София, а според Държавното обвинение той е отговорен за безстопанственост и сключване на неизгодна сделка.

От документите по делото става ясно, че той е продал "Царски конюшни" на цени от 90 лв. за кв.м. или за 658 870 лв. без ДДС. Реалната цена обаче би трябвало да достигне 11 милиона лева.

Освен това парцелът е бил разделен на три части, за да се избегне текст в закона, който предвижда продажбата на държавен имот с цена над 500 000 лв. да става единствено с решение на Министерски съвет.

Междувременно съдът обяви сделката за нищожна заради изключително занижените цени. На влизане на днешното заседание Пенев отново заяви, че е убеден в своята невинност.

"Няма щета за държавата. Такъв казус – "Царски конюшни" и продажбата им, не съществува. Аз не съм продал "Царските конюшни". Интерпретациите на прокуратурата продължават вече трета година, при положение, че няма нищо такова. Надявам се съда, в крайна сметка, да установи това нещо и да приключи с така създадената еуфория", коментира Пенев.

Следващото заседание е насрочено за 20 септември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase