Снимка: Bulfoto, архив

Статутът на т.нар. "Царски конюшни" ще бъде решен след 15 август и най-вероятно той ще стане обект от национално значение. Това обяви министърът на културата Боил Банов.

Предшественикът му Вежди Рашидов, който сега е председател на комисията по култура в Народното събрание, обяви, че също смята палежът на сградата в София за умишлен.

"Тютюневите складове също се запалиха. Някъде има апетит инвеститорски. На това място хората и пари ще печелят", каза Рашидов в студиото на "Денят ON AIR". Той допълни още Царските конюшни могат да бъдат възстановени и настоя това да стане.

"След като са продадени, поне да ги опазим. Трябва да запазим облика на стара София, на стария Пловдив, стария Бургас, стара Варна и стария град Търново", настоя Вежди Рашидов пред Bulgaria ON AIR.

Според него законодателството и сега не е лошо, но са му нужни определени поправки и допълнения.

Председателят на комисията по култура в парламента обяви също, че според него трябва да се наложат по-строги санкции за собствениците на подобни сгради, които не полагат грижи за тях.

Рашидов припомни още, че в сградата на Царските конюшни е искал да има музей, но липсата на средства е спряла реализацията на идеята му по времето, когато той е бил министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase