Снимка: БТА, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл във Върховния касационен съд искане за възобновяване на наказателно дело за убийство на Ангел Димитров - Чората.

По него бяха осъдени петима бивши полицаи.

Още по темата
Главният прокурор иска отмяна на постановеното решение от 19.04.2019 г. и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд.

Според Цацаров съдебният акт е бил постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Днес главният прокурор се е срещнал със съпругите на осъдените по тяхна молба и ги е уведомил за внесеното искане.

От страна на главния прокурор е направено и искане за спиране изпълнението на наказанията, изтърпявани към момента от всички осъдени, до провеждане на съдебното заседание по образуваното дело за възобновяване на наказателното производство и постановяване на решението.

Ако съдът уважи искането на главния прокурор за спиране изпълнението на наказанията, осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за лишаване от свобода до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване.

С решение от 19 април тази година ВКС призна подсъдимите бивши служители на МВР за невинни в това да са извършили убийство на Ангел Димитов през 2005 г. с особена жестокост и намали размера на наложеното на всеки един от тях наказание лишаване от свобода на седем години.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase