Снимка: Булфото

"Невинни сме и сме осъдени несправедливо!", така започва отвореното писмо на Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков - петимата полицаи, които бяха осъдени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората.

"За това, че сме изпълнявали обществения си договор с родината – участвайки в законно разпоредена и извършвана полицейска операция за противодействието на търговията с наркотици и сексуалната експлоатация на български момичета, след като с престъпления бяха манипулирани фактите по обективните причини, довели до настъпване смъртта на задържаното лице, български съд каза на нас и на Вас – всички български граждани, че всъщност полицаите сме умишлени убийци. От първия момент знаем и сме убедени, че невинността ни ще бъде установена!", пишат в отвореното си писмо петимата", пишат още мъжете, които вече излежават присъдите си от по 7 години затвор в Бобов дол. На 19 април ВКС окончателно ги призна за виновни за убийството на Чората при задържане на 10 ноември 2005 г.

Според полицаите, присъдата "почива на лъжите и неверните твърдения на проф. Раданов", който се обеси в хода на делото. Според експертизата на съдебния лекар, Димитров е починал от жесток побой. Това твърдение беше след това опровергано от пет последващи съдебномедицински експертизи, извършени от 18 водещи специалисти.

Осъдените откриват и нередност в това, че са използвани показанията само на све сестри на 16 и 18 г., като по-малката е интимна приятелка на Димитров, "с когото са се запознали, след като той им е уредил да си вземат изпити в гимназията и който е употребявал и им е показвал как се употребява кокаин".

"Не се пояснява, че причината да изглежда така трупът е начинът, по който е настъпила смъртта-картина на бързо настъпила смърт - изразеното посиняване се дължи на остър кръвен застой в резултат на внезапно спиране на сърцето", позовават се на лекари осъдените полицаи.

"На съда са представени само избирателно обслужващи жалбоподателите доказателства, без дори да е споменато, че заключенията на експертизата на проф. Раданов са категорично отхвърлени и е установено, че невярното заключение е извършено престъпление", смятат мъжете.

"Нас няма за какво да ни превъзпитавате – ние сме доказали службата си към обществото, самосъзнанието и отговорността си. Ние няма за какво да бъдем наричани убийци и изпращани в затвора като тежки криминални и общественоопасни престъпници - интерес да ни унижава има само престъпният свят. С болка констатираме, че го постига", допълват в дългото си обръщение полицаите.
 

Коментари Напиши коментар

66

Axa

преди 2 години

Те всички в затвора така приказват, че са несправедливо осъдени и има заговор срещу тях, ама пък толкова инстанции да ги признаят за виновни все ще има за какво .

65

тя па...

преди 2 години

Търсят подкрепа от народа. Тия не са наред. Не разбраха ли още че народ няма, само пия,ни ид.ио.ти, като тоя втрещения. Вместо да се правите на полицаи та сега втрещени разни да се гаврят с вас, да бяхте взели пари и да бяхте пуснали чората поживо поздраво, за да ви уважават всички.

64

Втрещен

преди 2 години

Абе тия нагли ли са, прости ли са ?! Те търсят подкрепа от народа ?! Ти да видиш! Същия народ който са рекетирали, тровили с наркотици, тормозили !!! До народа ли опряхте дупета ?! Аре стягайте ги, че болката може да отмине но срама ще остане !