Снимка: БулФото

Краде се много и се краде нагло и затова се намираме в това положение. Това каза на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка със специализираната акция в Община Божурище, предава Агенция Фокус.

По-рано днес стана ясно, че специализираната прокуратура провежда акция в кметството на града. Извършваха се претърсвания и изземвания в сградата на общината и на други адреси, както и лични обиски.

Към момента разследването се води срещу кмета на селото Георги Димов за длъжностно престъпление заради имотни сделки. Четири поземлени имота от 80 дка общинска собственост, които са били държавна собственост и предоставени на общината, са били продадени чрез манипулирани търгове за 160 хиляди лева.

Още по темата
"По предварителна оценка реалната цена на продажбата е към 8 милиона лева", посочи Гешев.

Купувачите били три търговски дружества, като в едното бащата на кмета е пълномощник. Другите две търговски дружества има връзки с местната администрация. По думите на Гешев, чертвъртият купувач е бивш следовател от Националната следствена служба, но не се знае колко декара си е купил той.

"Всеки от вас може да направи разлика от 8 милиона и 160 хиляди лева. Една разлика, която не е влязла в Община Божурище и оттам не са достигнали до конкретните хора, които трябва да я ползват, а това са гражданите на град Божурище".

Зам.-главният прокурор посочи, че въпреки многобройните разследвания на органите на реда, кметовете в страната продължавали да не разбират, че "ако познават местния прокурор или местния шеф на полицията, вече не са във възможност да ги логистират."

Той използва случая и да благодари за съдействието на КПКОНПИ и да отбележи, че "слухът, че тази комисия е умряла, е преждевременен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase