Снимка: БулФото
fallback

Делото "Иванчева" се използва, за да бъде ударена специализираната прокуратура. Това каза пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той заяви, че определени кръгове в държавата се опитват да манипулират обществото, че доказателствата по делото са паднали и че основният свидетел на обвинението се е отказал от показанията си.

Повод за думите му стана решението на първа инстанция по делото срещу бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които получиха съответно 20 и 15 години затвор по обвинение за искане на подкуп.

Oще по темата
"Някои хора заложиха на него (на делото, бел.ред.) с очакване, че при някои оправдателни присъди това щеше да бъде използвано за искане за закриване на спецпрокуратурата, оставки за главни и зам.-главни прокурори. Това беше политически залог." - коментира Гешев.

По думите му единицата за справедливост е онова, което присъжда съдът и добави, че присъдите на обвиняемите по делото не са окончателни и спрямо нашето законодателство все още се водят невинни.

"Досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Когато започват първите стъпки, някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото." - каза още Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор твърди и че не е сигурно, че подсъдимите са оправдани по обвинението за получаване на подкуп, защото още не са излезли мотивите на съда. Ако това наистина се окаже така, то прокуратурата ще протестира, обясни той. Гешев е категоричен, че прокуратурата и разследващите са събрали възможно най-много доказателства и всичко което са твърдяли в досъдебното производство е било потвърдено от съда.

"Когато и двете страни са недоволни, присъдата е балансирана и сравнително справедлива. В случая подсъдимите са недоволни от размера на наказанието, за нас то е справедливо." - завърши Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

Няма манипулация

преди 5 години

И Иванчева и Банева и Йончева ще ги избираме за евродепутатки. Трябва да се легализира преместването на пари в багажници, офшорни сметки, източването на банки и откровеното крадене - това може да стане само чрез Европарламента.

126

Анонимен

преди 5 години

Тоя е по-смахнат и от Тикв***та, а само как му подражава.

125

Васил Левски

преди 5 години

паднат ли от власт герб, Гешев и Ваклин отиват директно в реката.

fallback